Historisk arkiv

Orkesterutredning settes i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 21/01
Dato: 21.02.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kjell Myhren, Kulturavd., tlf. 22 24 80 00

Orkesterutredning settes i gang

- Norsk musikkliv er inne i en meget positiv utvikling både når det gjelder kvalitet, aktivitet og publikumsoppslutning. Men det er fortsatt behov for å styrke feltet, sier kulturminister Ellen Horn. Hun understreker at hovedmålet med orkesterutredningen som nå skal gjennomføres, er å vurdere tiltak for å bygge ut orkestrene og andre måter å utnytte ressursene på.

Statsråd Horn viser til at statens mål er å gjøre musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for flest mulig, stimulere til kunstnerisk fornyelse og utvikling samt å sikre høy og målrettet virksomhet og ressursutnyttelse.

Utredningen av det profesjonelle orkesterfeltet skal i første rekke omhandle de seks symfoniorkestrene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. I vurderingen av alternativ ressursbruk inngår bl.a. en poolordning for musikere, en sentral tilskuddsordning for styrking av orkestrene ved spesielle behov, og samarbeid mellom orkestrene og mellom orkestrene og andre kulturinstitusjoner eller kulturtiltak regionalt.

Departementet har bedt de profesjonelle orkestrene, NRK og Den Norske Opera om å sende inn synspunkter og faktaopplysninger som vil inngå som grunnlag for utredningen. I tillegg vil utrederen, førsteamanuensis Elef Nesheim ved Norges Musikkhøgskole, i sitt arbeid ha en dialog med dem som er berørt. Utredningen skal foreligge innen 15. august 2001.