Historisk arkiv

Regjeringen vil sikre nasjonal kunnskapsbase

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 60/01
Dato: 11.05.2001
Kontaktperson: Eksp.sjef Kjell Myhren, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 00

Regjeringen vil sikre nasjonal kunnskapsbase

Regjeringen vil sikre at Norge beholder en nasjonal kunnskapsbase. Allerede i juni vil Kulturdepartementet lyse ut en anbudskonkurranse der staten kjøper tilgang til en større kunnskapsbase for bibliotek- og undervisningssektoren.

- Som en liten kultur- og språkgruppe er vi sårbare. Vi trenger en nasjonal kunnskapsbase. Uten et offentlig engasjement risikerer vi at kunnskapsbaser forringes fordi de ikke vedlikeholdes uten dermed å bli erstattet av andre. Tilgang til større nettleksika bidrar til å dekke behov i eksempelvis skoler og biblioteker. Det skal også understrekes at nettleksika er eksempel på innhold som passer inn i regjeringens bredbåndssatsing, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet.

I oppfølgingen av denne prinsippavgjørelsen vil det bli lyst ut en anbudskonkurranse i tråd med forskrift om tildeling av offentlig varekjøp av 13. september 1996 (vareforskriften) om en avtale om en toårig prøveordning der staten kjøper tilganger til en større kunnskapsbase for bibliotek- og undervisningssektorene. Kunngjøring vil finne sted medio juni med frist medio august.

En prøveperiode begrunnes bl.a. med nødvendigheten av å kartlegge omfanget av bruken av kunnskapsbasen. Dette vil over tid være avgjørende for basens kultur-, undervisnings- og innholdspolitiske verdi, og må sees i sammenheng med endringer i informasjonsinnhentingsatferd og introduksjonen av digitale læremidler. Statens engasjement utover prøveperioden vil bli vurdert i lys av de resultater en evaluering av ordningen viser.

- Informasjonssektoren er i endring. En anbudskonkurranse vurderes å være en hensiktsmessig fremgangsmåte for å kartlegge eventuelle tilbydere av en nasjonal kunnskapsdatabase samt for å avdekke reelle kostnader ved anskaffelse av denne, sier Roger Ingebrigtsen.