Historisk arkiv

Statsråd Horn avviser påstander fra kringkastingssjef Førde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 04/01
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Helge Sønneland, Medieavdelingen, tlf. 22247809

Statsråd Horn avviser påstander fra kringkastingssjef Førde

- Regjeringen er opptatt av at overgangen til en digital tidsalder krever en aktiv strategi. Skal det lykkes må NRK selv bidra til at beslutningsgrunnlaget blir best mulig, sier kulturminister Ellen Horn.

Statsråd Horn påpeker at Kulturdepartementet de senere år har krevd bedre økonomistyring i NRK og har pålagt styret å sørge for nødvendige omstillinger for å få et budsjett i balanse. -Det er selvsagt uakseptabelt å drive en virksomhet med underskudd når man ved årets begynnelse har full oversikt over inntektene – i motsetning til de fleste andre virksomheter, sier Horn.

- NRK har i mange år stort sett fått de lisensøkninger selskapet har bedt om. Organisasjonsmessige endringer som NRK-styret har utviklet sammen med Kulturdepartementet, har også fått tilslutning i Stortinget, sier statsråd Horn. Hun avviser dermed kringkastingssjef Einar Førdes etterlysning i Aftenposten av en mer aktiv eier enn Kulturdepartementet.

- Kulturdepartementet har også engasjert seg aktivt i den digitale utvikling som skjer så hurtig at NRK selv flere ganger har måttet legge om strategien, sier Ellen Horn. Hun viser til at NRK for halvannet år siden anslo kostnadene som følge av den digitale utviklingen til 1,8 milliarder kroner over en periode på 15 år. I november 2000 anslo NRK behovet på fem milliarder kroner over en periode på 10 år.

Departementet har gjentatte ganger, senest på et møte 5. januar, bedt NRK konkretisere og spesifisere dette behovet. Men hittil har NRK ikke lagt frem tilfredsstillende materiale.

Departementet vil innkalle NRKs styreleder og kringkastingssjef Førde til et møte i nær framtid.