Historisk arkiv

Sterk økning i kulturbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 142/01
Dato: 11.10.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Sterk økning i kulturbudsjettet

Regjeringen gir et kraftig løft for kunst og kultur i 2002 som ledd i en opptrappet satsing på kultur frem mot Norges 100-årsjubileum som selvstendig nasjon i 2005. Kulturdepartementets budsjettforslag på 4,1 milliarder kroner viser en av de største økningene noen gang med 8,8 prosent.

- Jeg er stolt og glad for den sterke prioriteringen av kultursektoren. Med dette har Regjeringen tatt et viktig skritt i retning av å gi kulturen et nødvendig løft. Regjeringen vil gjennom kulturpolitikken bidra til å skape økt livskvalitet, vekst, kreativitet og nyskapning i Norge, sier kulturminister Ellen Horn.

Den sterke budsjettveksten slår positivt ut for det meste av kultursektoren, men særlig for museene. Samlet øker bevilgningen til museumssektoren med 41,0 mill. kroner.

- For første gang presenterer Regjeringen en samlet investeringsplan for nasjonale kulturbygg og tusenårssteder. Vi legger opp til en samlet innsats i årene 2002-2005 på 519,5 mill. kroner, som er nær det tredobbelte av bevilgningene de siste fire årene, sier Ellen Horn. 90,2 mill. kroner foreslås i 2002.

Jazzområdet blir styrket med 4,6 mill. kroner, som fordeles med 2,6 mill. kroner til fem regionale jazzsentre, 1 mill. kroner til Norsk Jazzforbund, 0,5 mill. kroner til Molde International Jazzfestival og 0,5 mill. kroner til Cosmopolite.

Det satses også 4,6 mill. kroner på dans, fordelt med 2,5 mill. kroner til Den Norske Opera til nye øvingslokaler for ballett, 0,8 mill. kroner til Carte Blanche og 1,3 mill. kroner til Teater Ibsen for å etablere en ny scene for flere kunstuttrykk i Tønsberg. I tillegg blir det satt av midler til scene for dans i Oslo, Dansens hus.

Satsingen på operaformidling til hele landet fortsetter. Bevilgningene til region- og distriktsoperaer foreslås økt med 4,1 mill. kroner til 15,3 mill. kroner i 2002.

- Regjeringen legger sterk vekt på tiltak for barn og ungdom. Den kulturelle skolesekken blir fulgt opp med 18,3 mill. kroner neste år. Flere kunstnere og kulturarbeidere skal trekkes inn i skolens virksomhet, sier statsråd Horn.

Produksjonsstøtten til dagsaviser øker med 87,8 mill. kroner til 267,8 mill. kroner, som er høyere enn noen gang. Tilskuddet til samiske aviser økes med 1 mill. kroner til 11 mill. kroner.

Filmsektoren får også et betydelig løft for andre år på rad med 32 mill. kroner til 216,7 mill. kroner i 2002. Regjeringen har gjennomført en omorganisering av norsk filmsektor, som en del av fornyelsen av offentlig sektor.