Historisk arkiv

TV 2 får ny konsesjon for reklamefinansiert fjernsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 191/01
Dato: 15.10.2001
Kontaktperson: Eksp.sjef Roy Kristiansen, Medieavd., tlf. 22 24 80 04

TV 2 får ny konsesjon for reklamefinansiert fjernsyn

Kulturdepartementet har vedtatt å tildele TV 2 AS konsesjon for å drive riksdekkende reklamefinansiert fjernsyn distribuert via det analoge bakkenettet, for perioden 01.01.2003 – 31.12.2009.

- TV-seerne vil bli sikret et bredt sammensatt allmennkringkastingstilbud. Programvilkårene ivaretar hensynet til både brede og smale seergrupper, sier statsråd Ellen Horn.

- Vi har lagt særlig vekt på at TV 2s sendinger skal bidra til å styrke norsk språk, identitet og kultur. TV 2 har forpliktet seg til å ha daglige egenproduserte nyhetssendinger og daglige norskspråklige sendinger for barn under 12 år. Videre skal TV 2 sende norskspråklig drama og programmer som gjenspeiler mangfoldet i norsk og internasjonalt kulturliv, sier Horn. Hun legger til at TV 2 gir uttrykk for en intensjon om å øke andelen norskspråklig produksjon i konsesjonsperioden.

Programkravene i konsesjonen ivaretar også behovet for livssynsprogrammer, programmer for unge og programmer for minoriteter. TV 2 er forpliktet til å ha bredde i sitt tilbud, ikke bare mellom programkategoriene, men også innenfor den enkelte programkategori.

- Vi er meget fornøyd med at de hørselshemmede nå gis et langt bedre tilbud ved at TV 2 er forpliktet til å tekste sine programmer i betydelig større omfang enn tidligere, sier Horn.

Konsesjonen vil innbringe 150 mill. kroner i engangsvederlag. I tillegg vil TV 2 i konsesjonsperioden betale et årlig inntektsavhengig vederlag fastsatt på grunnlag av reklameinntekter, samt et fast årlig vederlag på 25 mill. kroner. Det faste årlige vederlaget er øremerket Norsk filmfond. Konsesjonen vil dermed i betydelig grad bidra til å sikre norsk filmproduksjon de kommende år.

Departementet har sett det som viktig at forholdene legges til rette for at TV 2 som allmennkringkaster kan gjennomføre en effektiv tilpasning til digitaliseringen av TV-mediet. Konsesjonen inneholder derfor visse justeringsklausuler som muliggjør dette.

Den nye konsesjonen inneholder ikke eierbegrensningsregler for kommende konsesjonsperiode. Departementet har derfor vurdert det som uhensiktsmessig å opprettholde eierbegrensningsreglene i gjeldende konsesjon og har fattet vedtak om å oppheve disse.