Historisk arkiv

Viktig kultursamarbeid i Østersjø-regionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 129/01
Dato: 19.09.2001
Kontaktperson: informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 913 46 557

Viktig kultursamarbeid i Østersjø-regionen

Felles kulturarv binder Østersjølandene sammen fastslo kulturministrene fra regionen i deklarasjonen fra konferansen i København 18. og 19. september. Konferansen med representanter fra de nordiske land, de baltiske land, Russland, Polen og Tyskland understreket behovet for å videreutvikle kulturarv-samarbeidet som startet i 1997.

- Norge legger sterk vekt på kultursamarbeidet i Østersjø-regionen og ser vår felles historie og kulturarv som en stor fordel, sa kulturminister Ellen Horn. Hun viste til at samarbeidet alt har gitt en rekke praktiske resultater.

Kulturarv-prosjekter har blitt gjennomført og vil fortsette i to år til på fire områder: restaurering og vedlikehold av gamle bygninger, undersjøiske kulturminner (f.eks. skipsvrak), kystkultur og maritim kulturarv og levedyktige historiske byer. Samarbeidet involverer et stort antall eksperter, håndverkere, konservatorer og museumsansatte og nye nettverk er opprettet for å utveksle og samle kunnskap. Et eget nettsted er etablert på www.cbss.st/

Kulturministrene var enige om behovet for å utnytte informasjonsteknologien i arbeidet for å ta vare på kulturarven og gjøre den tilgjengelig for flest mulig. - For å oppnå dette må vi styrke det profesjonelle nettverket mellom institusjonene i vår region, først og fremst mellom nasjonalbibliotekene, riksarkivene og museene, sa statsråd Ellen Horn.

Ministrene framhevet det viktige kultursamarbeidet Ars Baltica. Statsråd Horn understreket Ars Balticas vesentlige rolle som møteplass for kunstnere i regionen og foreslo at samarbeidet i fremtiden også burde omfatte arkitektur og design.

Den neste Østersjø-konferansen vil bli holdt i 2003 i St. Petersburg, som da feirer sitt 300-års jubileum.