Åpning av Telemarkfestivalen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Kulturdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 08.08.2000
Kulturminister Ellen Horn
Åpning av Telemarkfestivalen
Bø i Telemark, 3. august 2000
Kjære spelemenn og musikkvenner!
Fela kan både le og gråte, lokke og skremme, den setter følelsene i sving. Og er det noe vi moderne mennesker lengter etter, så er det vel nettopp å stimuleres følelsesmessig! Derfor har gledet meg ekstra til å komme hit til Telemarksfestivalen. Til tross for at jeg nok har lyttet til en del folkemusikk i mitt liv, er dette første gang jeg er på en folkemusikkfestival !
Folkemusikken vår er en kulturskatt her i Norge som må tas godt vare på, og våre spelemenn er viktige tradisjonsbærere og gledesspredere, som fortjener stort spillerom og mye oppmerksomhet.
Tradisjonelt har folkemusikken en sterk lokal tilknytning. Land og landsdeler har utviklet sine egne musikkuttrykk. Tradisjonsmusikken i Telemark er forskjellig fra den i Hardanger. Samtidig vet vi at musikken går på vandring, "spelemenn" ofte har reist over fjellet til en annen bygd , ja til og med til andre land, for å lære og møte andre tradisjoner. Dette har åpnet opp og utviklet musikken videre.
Telemarkfestivalen har vært en viktig møteplass i 10 år. Her møtes utøvere fra hele landet, og hit kommer gjester fra andre land, for å få styrke og inspirasjon. Dette har vært en viktig arena for alt som rører seg innenfor tradisjonsmusikken vår. Her har folkemusikken fått utvikle seg. I møte med en rekke utenlandske artister har den norske folkemusikken åpnet seg mot omverdenen.
Rundt 3000 besøkende til festivalen har vært vanlig de siste årene. Det er et stort tall i en bygd med omtrent 5000 innbyggere. Alt foregår i en intim atmosfære der det er lett å treffe folk, både publikum og artister. På denne måten har festivalen vært med på å prege det tiåret da den internasjonale folkemusikken virkelig fikk innpass i Norge.
I den samme perioden har det skjedd mye også innenfor den norske folkemusikken, flere har begynt med nyskaping og eksperimentering. Mange av disse har også gjestet festivalen, og dette har på mange måter blitt en viktig del av Telemarkfestivalen. Samtidig har festivalen et trofast publikum som kommer igjen år etter år for å høre og oppleve den mer autentiske og solistiske folkemusikken. Det forteller om en festival som har en vel innarbeidet posisjon.
Møte mellom tradisjon og nyskaping er viktig for å holde folkemusikken levende. Her har festivalen tatt på seg en oppgave som er annerledes enn den de fleste andre folkemusikkarrangementer har. Dermed har den kunnet løfte frem på scenen talenter og dyktige utøvere som ellers ikke har noen opplagt scene å gå til.
Telemarkfestivalen er selvfølgelig først og fremst folkemusikk, men også en mønstring av lokal interesse og dugnadsinnsats. Det er verdifullt. For folkemusikken er avhengig av lokal forankring, i folk, og i det beste i tradisjonsmusikken vår. Men samtidig skal en streve for å åpne seg mot omverdenen og ta inn over seg kultur og musikk som er i slekt, slik det er gjort her i Bø. En skal ikke stenge seg ute fra det fjerne og ukjente – særlig ikke der dette er en del av en musikalsk vandring. For folkemusikken vandrer mer enn noen gang, og gjennom møte med andres musikk kan vi også oppdage vår egen. Så blir det gjerne diskusjon og meningsbrytning, og noen blir provosert, men det er sunt med den typen utfordring! Det må være lov å prøve og feile, det er slik vi får utvikling og nye tanker fødes.
Telemarkfestivalen er kanskje det
folkemusikkarrangement i landet som gjennom årene har vært størst
når det gjelder kurs. Svært mange kommer igjen år etter år for å
delta. All erfaring viser at egenaktivitet i forbindelse med
opplevelse av musikk er viktig for et stort publikum. Særlig tror
jeg dette er viktig for ungdommen. I disse tider hvor den
kommersielle musikkindustrien lokker med alle tenkelige
virkemidler, må vi være kreative i å tilby alternativer. Det gleder
meg som kulturminister å se at barn og unge under
Telemarksfestivalen kan få anledning til å lære seg både felespill
og sirkustriks, kveding og cubansk salsa, halling og breakdance!
Folkemusikk er tradisjon.
Folkemusikk gir tilhørighet og identitet.
En folkemusikkfestival understreker dette. Derfor er det med glede jeg erklærer Telemarkfestivalen 2000 for åpnet.