Historisk arkiv

Åpning av Tore A. Holms samling i Stenersenmuseet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Ellen Horn

Åpning av Tore A. Holms samling i Stenersenmuseet

Oslo, 25. oktober 2000

Kjære publikum, kjære Tore A. Holm

La meg først få takke for invitasjonen til å åpne denne utstillingen: "Nyere europeisk maleri, Tore A. Holms samling"- et oppdrag jeg med glede har takket ja til.

Utstillingen har tidligere vært vist – om enn i et noe skiftende utvalg og omfang- i Tønsberg, Bergen og Trondheim. Og fremfor alt har den vært presentert for det spanske publikum i Barcelona, Madrid, Zaragoza og Logrono, - som ledd i kulturutvekslingen mellom Norge og Spania. Presentasjonen i Spania ble støttet av den norske stat, i tillegg bidro Telenor, SAS, Lys-Line og Reliance National til turneens realisering.

Vanligvis er det vår egen billedkunst som vises når Norge presenterer seg i utlandet med offentlig støtte. I dette tilfellet gjelder det imidlertid en samling som både omfatter en rekke viktige norske kunstnere og mange utenlandske kunstneres arbeider. Kunstnerne er blant samtidens - og den helt nære fortids- mest interessante og sentrale malere, fra blant annet Spania, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Danmark.

Utstillingen er dermed å se på som et møte mellom nord og sør i de senere års maleri. En ide som bør gi gode resultater.

Samleren Tore A. Holms lidenskapelige kjærlighet til kunst, har kommet til uttrykk i en rekke sammenhenger. At det også dryppet på Thalia – har jeg selv fått erfare i min sjefstid på Nationaltheatret. Det er imidlertid maleriet som ligger Tore A. Holms hjerte aller nærmest, og utvalget i denne samlingen kjennetegnes av lidenskap og et sjeldent godt øye.

I tillegg til å fortelle noe om samlerens åpenhet og hans spesielle interesse for Spania, sier utstillingen også noe om situasjonen innen dagens visuelle kunst. En inndeling i ulike nasjoners billedkunst er mindre relevant. Det er samspillet og interaksjonen - kort sagt vissheten om å delta på en felles scene - som er avgjørende. Her kan det vise seg at det gamle spørsmålet om hva som er sentrum og hva som er periferi kan veksle - og veksle fort. Kanskje er spørsmålet om sentrum og periferi i dagens billedkunst uten relevans.

Det er i denne situasjonen Norge i dag må gjøre seg gjeldende som kulturnasjon, noe som bare kan skje gjennom deltakelse på den internasjonale kunstscene. Vi skal huske at det er gjennom frie og ofte ukonvensjonelle innspill og strategier dagens globale, og i dobbelt forstand grenseløse, billedkunst fungerer. Det er i den sammenheng vi kan gjøre våre erfaringer. Slik sett fremstår Tore A. Holms samling som et viktig uttrykk for denne situasjonen i billedkunsten, samtidig som samlingen kan vise seg å virke som en impulsgiver.

Nå har altså samlingen kommet tilbake fra turnéen i utlandet, for presentasjon i Oslo. Dermed kan vi si at ringen er sluttet.

Takkes i den forbindelse skal Oslo kommune, som økonomisk har gjort det mulig å presentere samlingen i hovedstaden, og Stenersenmuseet for det arbeid som er gjort med utstillingen.

Men spesielt skal selvfølgelig Tore A. Holm takkes, for alt han har lagt ned av arbeid, entusiasme og verdier gjennom ervervelsen av denne interessante samlingen av billedkunst, og spesielt for sin utrettelige virksomhet i forbindelse med utstillingens presentasjon i Norge og i utlandet.

Både i kraft av sin oppbygning - og på grunnlag av dens presentasjon i inn- og utland - fremstår utstillingen som nettopp et møte mellom nord og sør i europeisk billedkunst.

Det er en glede for meg å erklære utstillingen for åpnet.