Historisk arkiv

Åpningen av Aksjon tXt 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Åpningen av Aksjon tXt 2000

Statssekretærens tale ved åpningen av tXt 2000
Victoria Teater, 28. september 2000

Kjære alle tXt-venner

"Lesning er en vedvarende skaperhandling" sier Daniel Pennac i boken Som en roman. Om gleden ved å lese. Leseakten er en interaktiv prosess der vi går i dialog med språket, finner ord og skaper mening i og utenfor teksten. Fortellingene gir livsnødvendige møter med andre verdener og stimulerer evnen til å forestille seg, til å fantasere og drømme. Fortellingene er kulturskatter som gir oss språk. Og er du fortrolig med språket tilegner du deg kunnskap og innsikt og kan kommunisere med andre. Å lese er en forutsetningen for demokratiet, for å mestre informasjons- og kunnskapssamfunnet, for vår livskvalitet i arbeidsliv og fritid. Vi trenger bøkene, og vi må kjærlig holde dem frem for neste generasjon voksne og si: "Se, en bok til å lese i, til å finne ord i som sier deg noe…".

Derfor finnes prosjektet !les, for å fremme lesing, sette i gang lesehandlinger som gir glede og lyst, appetitt og nysgjerrighet. Derfor er det viktig at bøkene hedres i landsomfattende tiltak som Aksjon tXt. Det hele begynte med Aksjon leselyst i 1997. På bakgrunn av undersøkelser om ungdoms lesevaner ble det etablert en paraplyorganisasjon for lesefremmende tiltak. Senere engasjerte daværende statsråd Turid Birkeland seg i !les og har blant annet vært pådriver for signalprosjektet "Troll i Ord".

Også bak årets aksjon som har tittelen "Finn ordet" er det politisk vilje. Den rekordhøye oppslutningen viser at aksjoner som dette, dekker et reellt behov for bøker og lesing.

For kanskje gjør den fragmenterte multimedieverdenen oss sultefôret på den lange tanken, på refleksjon og sammenheng, på å skape egne bilder i møte med tekst. Ifølge fremtidsforskere er vi i ferd med å bevege oss inn i drømmesamfunnet der fortellingen, evnen til å undre seg og stille spørsmål og utfolde seg i lek, er viktig. Lek med bokstaver og ord, med stemmer og tonefall kan komme enda tydeligere frem i høytlesning og dramatisering av tekst. Rollespill kan berike opplevelsen og lesningen – karakterene blir mer levende og du kan utforske boka på flere måter. Derfor blir det spennende å se hva 10-13 åringene får til når de inviteres til å dramatisere og videofilme en av tekstene i Finn ordet.

Kanskje kan fortellingen om truckfører Kurt i Kurt quo vadis? , eller "Kurt hvor går du?" på godt norsk, inspirere til rollespill i klasserommet eller på biblioteket. Hør bare her:

  • Kjører du fremdeles truck? (spør doktoren).
  • Ja, (sier Kurt).
  • Trives du med det? (spør doktoren).
  • Jeg liker godt å kjøre truck, (sier Kurt.) Det har jeg alltid likt.
  • (Doktoren nikker) - Men det er vel ikke så viktig, (sier han)
  • Hva mener du (spør Kurt)?
  • Jeg mener at det å kjøre truck umulig kan være like viktig som en del andre jobber, (sier doktoren)
  • Hva slags andre jobber? (spør Kurt)
  • Min jobb, for eksempel, (sier doktoren). Eller min kones. Vi er doktorer begge to. Vi passer på at folk er friske og raske. Det er veldig veldig viktig. Hvordan tror du det ville gå hvis alle gikk rundt og var syke hele tiden?
  • Nei det hadde vel ikke gått så bra, (sier Kurt.)
  • Der ser du, (sier doktoren).
  • Men jeg synes det er viktig å kjøre truck også, (sier Kurt)
  • Har du for eksempel personsøker? (spør doktoren.)

(Henvendt til 6. klassingene): Tror dere at Kurt har personsøker? Og hvordan har egentlig Kurt det på festen der han snakker med doktoren? Det står det mer om i boka, og der finner dere svaret på et av spørsmålene i ordgåten dere skal forsøke dere på.

Med dette ønsker jeg alle 5. 6. og 7. klassinger over hele landet gode leseropplevelser. Og til alle ildsjeler som gjør aksjonen mulig, vil jeg avslutte med å si: fortsett å skrive underlige, spennende og morsomme fortellinger, fortsett å utgi lesverdig litteratur og fortsett med å formidle tekstene, gjøre dem synlige og tilgjengelige så vi kan fortsette å berike vår kultur, vårt språk og vårt demokrati.