Historisk arkiv

Avslutningsfest for Kulturby Bergen i Grieghallen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Ellen Horn

Avslutningsfest for Kulturby Bergen i Grieghallen

Grieghallen, Bergen, 2. desember 2000

Kjære venner!

Jeg har hatt gleden av å besøke Bergen i en rekke forskjellige sammenhenger etter at jeg tiltrådte som kulturminister i mars. Ingen by har jeg besøkt flere ganger enn Bergen – i sol og regn – men alltid til fest og overskudd!

Bergen er et fenomen. Spøkefullt sier vi alltid "de er ikke fra Norge, de er fra Bergen". Og jeg tror det ligger noe bak et slikt munnhell og det har med byens historie som Hansastad å gjøre. Det er noe grunnleggende annerledes, nesten sør-europeisk, ved en del av tradisjonene her. Og viljen til å satse på kultur og insistere på å lykkes, på de mest originale prosjekter, er direkte unorsk! Ingen steder koker det slik, ingen steder er kampviljen så stor som når bergenserne står på barrikadene. Det er imponerende, til dels provoserende, men jeg tar hatten av for resultatene. Og det er det som teller!

Da regjering og Storting i 1995 lot seg rive med av den Bergenske begeistring og søkte Europeisk kulturbystatus for byen mellom de syv fjell, var det mange som gav til kjenne en viss skepsis. Slik har det alltid vært med offentlig finansierte prosjekter av denne størrelsen i Norge. Men noe "støy" og uenighet må en regne med når såpass sterke grupperinger som kunstnere og kulturarbeidere skal finne sammen om felles mål, som samtidig skal fylle alle kulturpolitiske målsettinger for landets nest største by og for en stor, tilgrensende region.

Men etter at diskusjonene om Bergen som europeisk kulturby på et tidspunkt forstummet, er det all grunn til å la seg forundre og begeistre over resultatene. For det første er det vist en imponerende evne fra kunstnernes og kulturarbeidernes side til å trekke dette tunge lasset sammen.

I tillegg må hele nasjonen ta av seg hatten for den bredde, kvalitet og nyskapning som har blitt vist i kulturbyens program. Satsningen på de profesjonelle, uavhengige aktører og - uttrykk må sies å ha vært en suksess for dette prosjektet.

Hva sitter så Bergen og nasjonen Norge tilbake med etter dette året? Noen vil sikkert fremdeles hevde at det hele har vært et års fest godt gjemt mellom byens syv fjell, mens andre vil legge vekten på hva de langsiktige virkningene kan komme til å bli.

En ting er i alle fall sikkert: Bergen har kommet vel fra oppdraget med å representere Norge i den største organiserte tusenårsfeiringen i vår verdensdel. Det er klart at de ca. 60 samarbeidsprosjektene Bergen og de andre kulturbyene har gjennomført i fellesskap, har bygget langvarige nettverk som kommer til å tjene byen og nasjonen i år framover.

Det samme kan sies om de nye samarbeidskonstellasjoner som har blitt utviklet gjennom kulturbyens regionprogram. Her finnes mye prosesskunnskap som det kan bygges videre på i årene som kommer. I tillegg har byen etablert seg som en levende, nyskapende og vital arena for et mangfold i uttrykk som ingen annen del av landet har kunnet konkurrere med. Og som publikum har verdsatt ved stadig å være til stede når kunsten og kulturen har presentert seg.

Til dere som er til stede her i Grieghallen i kveld vil jeg bare si: Hjertelig til lykke med vel gjennomført kulturbyfeiring. Dere har gjort en kjempeinnsats, selvsagt for Bergen og for regionen rundt byen, men også for nasjonen Norge og for vår plass i den europeiske kultursammenheng.

Det er dere som er samlet her i kveld som har gjort erfaringene, som har bygget opp kompetanse, som har etablert nye nettverk, og som vet hvordan prosessene virker for å få til et så godt resultat.

VEDLEGG