Historisk arkiv

Kultur viktig for demokratiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Ellen Horn

Kultur viktig for demokratiet

LO-Aktuelt nr. 16/2000

Kulturen skal løftes fram som en av Arbeiderpartiets merkesaker, lover kulturminister Ellen Horn. Hun mener Fremskrittspartiet er en trussel mot norsk språk og norsk kultur.

Fremskrittspartiets kraftige fremgang på meningsmålingene, er blitt fulgt av en sterk offentlig debatt. Debatten dreier seg om grunnleggende verdier og holdninger i det norske samfunnet, og har gitt oss en gylden mulighet til å trekke frem våre egne grunnverdier og prioriteringer.

Kulturfeltet er kanskje det området Frp skiller seg aller tydeligst fra de andre politiske partiene. De er imot all offentlig støtte på medie-, kunst- og kulturfeltet, og frasier seg etter hvert ansvar for utviklingen av den norske kulturen, språket og demokratiet – tre uvurderlig pilarer i samfunnet vårt. Markedet skal styre, mener Frp.

I møtet med morgendagens samfunn har Arbeiderpartiet som målsetning å løfte kulturen fram som en av sine merkesaker. Dette kommer klart til syne både i forslaget til nytt partiprogram, og i trontaledebatten. Ap ønsker å gripe fatt i de mulighetene som ligger i bruk av kultur som aktivt virkemiddel for å forme framtidas velferdssamfunn. Vi går dermed i helt motsatt retning av Frp.

Den nye informasjonsteknologien har gitt oss uante muligheter til innhenting av opplysninger og til kommunikasjon. Utfordringen for oss i Regjeringen blir å sørge for at hele befolkningen får et likestilt tilbud om bredbånd og tilgjengelighet til kunnskap og kommunikasjon. Men det hjelper lite hvor mange nye mediekanaler, eller hvor raskt overføringen av de digitale signalene skjer, om de nye kanalene ikke fylles med et innhold av god kvalitet. Hvis alt innholdet skal produseres etter det kommersielle markedets mekanismer – slik Frp ønsker - risikerer vi en ensretting og forflatning av tilbudet, hvor den internasjonale kommersielle underholdningsindustrien vil dominere.

-Hva vil ikke dette gjøre med vårt samfunn på sikt?

Den nye teknologiske hverdagen setter altså nye krav til kulturpolitikken. Jeg mener at vi må satse offensivt på produksjon av musikk, filmer, drama og dokumentarer på norsk. Kampen om mediene er kampen om innholdet. Om vi som liten nasjon ikke makter å få dette til, er det stor sannsynlighet for at det norske språk og store deler av vår kultur vil forsvinne, til fordel for tilfredsstillelse av de internasjonale mediegigantenes lommebøker. Her mener jeg det er helt avgjørende at det offentlige tar ansvar og spiller en aktiv rolle. Ikke minst må vi stille krav til programprofilen hos våre allmennkringkastere.

Frps sterke oppslutning er etter mitt syn en trussel mot norsk kultur og norsk språk, og til syvende og sist mot norsk identitet og demokrati. Derfor er det viktig at vi fortsetter den offentlige debatten om hvilke verdier som skal prege det norske samfunnet i fremtiden- og hvordan politikerne skal kunne være med å styre denne utviklingen. Det handler til syvende og sist om våre barns og barnebarns fremtid.