Historisk arkiv

Oljefond og ukultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Oljefond og ukultur

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen

(Dagbladet, 8. august 2000)

En familie som sparer noen tusenlapper i måneden er nøktern, fornuftig og framtidsrettet. Når vi alle sparer – fellesskapet, ved staten – er det plutselig "Onkel Skrue"-politikk anført av gjerrige sosialøkonomer.

Bruk av oljefondet! – er for noen blitt svaret på et hvert politisk spørsmål. Ikke minst SV har utviklet en enorm appetitt på oljepenger. SV er riktignok i mot å lete etter olje. De er også skeptisk til å pumpe den opp fra havbunnen. Men ingen har større iver etter å bruke oljeinntektene.

Også vi i Kulturdepartementet har fått forslag, fra SV, om å bruke oljefondet til kulturformål. Stoltenberg-regjeringen satser på kultur. Vi vil ruste opp kultur-Norge i årene framover. Men vi skal klare det uten å kaste oss over oljefondet.

For en kulturnasjon – som Norge bør ha ambisjoner om å være – er det ukultur å forbruke alt vi har uten tanke på framtiden. I 30 år har vi tjent penger på olje. 80 prosent av oljepengene er brukt. Først de siste årene har et modig stortingsflertall våget å sette av penger til framtiden.

I stedet for å diskutere prioriteringen av de pengene staten faktisk bruker
(475 milliarder kroner på ett år) – er nå søkelyset satt inn mot de pengene vi sparer (220 milliarder kroner på 30 år). Vi har aldri brukt mer penger i dette landet. Vi har aldri vært rikere. Når vi oppdager alvorlige svakheter i vårt helsevesen burde vi som kulturnasjon spørre: Er det eneste svaret å bruke mer og mer penger? Kan det til og med hende at mer penger forverrer enkelte problemer?

En kvinnelig pensjonist jeg møtte i Nord-Norge nylig forsvarte oljefondet. Hun hadde i alle år satt av noen penger til seg og sin familie på den røde postsparebankboka. Spesielt i år med godt fiske og ekstrainntekter. Hun kunne ikke se at det skulle finnes noen annen logikk for landets økonomi enn hennes egen familieøkonomi.

Men denne logikken – som jeg tror sitter dypt i vår folkesjel – utfordres av de som alltid har ett svar på svakheter ved vårt samfunn: Bruk oljepenger! Er de samme forslagsstillerne villige til å ta ansvaret for en eventuell renteøkning – eller forklare sine barnebarn hvorfor Norge måtte bruke absolutt alle pengene fra den ikke fornybare ressursen olje/gass?

En kulturnasjon må også ha evnen til å vise et visst måtehold i forbruk av inntekter. Det finnes altfor mange eksempler på nasjonalstater som ikke har klart det.