Historisk arkiv

Åpning av Nordlysfestivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Ellen Horn

Åpning av Nordlysfestivalen


Kulturhuset, Tromsø, 25. januar 2001

Kjære tromsøværinger, nordlendinger, kultur- og musikkvenner.

Jeg har lært en del om tromsøværinger både i min tid som teatermenneske og nå som kulturminister. Vet dere selv hvilken setning dere bruker mest?

Den begynner slik: "Ikkje førr å skryte, men…". Det er en klassisk innledning enten dere snakker om byen, artistene, utelivet – ja til og med været. Hva annet dere og skryter av kan vi komme tilbake til litt senere på kvelden. Jeg har på følelsen at kvelden kommer til å bli lang!

Dere er så pass gode til å fortelle om de gode sider av byen og landsdelen – at jeg skal vokte meg for å delta i den konkurransen! Men jeg har likevel lyst til å gi dere en dose med ros her i kveld:

Jeg er rett og slett imponert – eller søkkimponert som en tromsøværing ville sagt – over det som skjer i Tromsø i disse dager og uker. Via media og muntlige overleveringer har jeg fått beskrevet en kulturby som for tiden kan oppsummeres med to ord: "Heftig og begeistret"!

Det er bare to uker siden Tromsø kunstforening igjen, nå med Willibald Storn, slo til med en utstilling som vekker nasjonal oppsikt og interesse. Samme helg viste Hålogaland Teater seg fram for første gang i 2001 – med to premierer på samme dag!

Få dager senere åpnet Tromsø internasjonale filmfestival. Jeg er stolt over at Nord-Norge og Norge har fått til en slik festival, med 33.000 solgte biletter – og knallsuksess for deres egen filmskaper Knut Erik Jensen. Ifølge de som var til stede på premieren traff Jensen de fleste sider av vårt følelsesregister: Latter, tårer, ettertanke, aha-opplevelser – alt i en dokumentar om et titalls menn som bruker korsang og kultur som et viktig distriktspolitisk virkemiddel. Og her og nå har jeg gleden av å invitere hele Berlevåg Mannsangforening på tur til hovedstaden 4. februar til festforestillingen i anledning av den enorme suksessen til den nord-norske filmen "Heftig og begeistret".

Og ikke før filmfestivalen så vidt er ferdig åpner altså Nordlys-festivalen med kunstmusikk av ulikt slag. Og i februar er det By:larm – en nasjonal rockemønstring som garantert vil prege bybildet både visuelt og lydmessig.

Jeg vet ikke hvem som fant på dette, men kan man finne en bedre måte å komme gjennom mørketiden på enn å gjøre januar og februar til kulturmåneder? Og kan man sende et bedre signal til inn- og utland, enn at her i nord, midt i mørketiden, nord for Polarsirkelen, noen nautiske mil fra Barentshavet – skaper man en atmosfære og opplevelser som får selv den mest kulturinteresserte til å måpe!

Kjære tromsøværinger og nordlendinger: Jeg vil svært gjerne at Tromsø i disse dager kan være et bilde på det kultur-Norge vi sammen skal skape. Et samfunn der vi får mer å leve for – ikke bare av. Et samfunn som bevisst satser på kunst og kultur, enten det dreier seg om teater, billedkunst, musikk, litteratur, dans eller håndverk.

Regjeringen er i gang med denne satsingen – også her i Tromsø. Vi har økt bevilgningen til Tromsø symfoniorkester med tre millioner kroner. Vi ga like før jul en lite bidrag til By:larm – 50.000 kroner. Vi har bevilget 100.000 kroner ekstra til Nordlys-festivalen. Jeg er opptatt av at Nord-Norges hovedstad må ha et sterkt kvalitetsteater. Vi økte bevilgningen til Hålogaland Teater med nær en halv million kroner – og sier i tillegg at vi vil gjøre alt for å komme i gang med et nytt teaterbygg i 2002.

Her i dag skal Tromsø symfoniorkester spille! Jeg skal lytte – og høre om dere er verdt pengene! Jeg er ikke i tvil om at svaret blir ja!

Tromsø er i sannhet en av de mest selvmotsigende byer i Norge, ja kanskje til og med i hele verden. Midt i den svarteste mørketiden står byen på hode. Det arrangeres internasjonal filmfestival, holdes konserter, kunstutstillinger åpnes.

Inntrykket av Tromsø som en av våre fremste kulturbyer er derfor i ferd med å befeste seg i mitt indre. Tromsø spiller på uendelige ressurser, og kanskje er det slik dere overlever rekordmengder med snø, et uforutsigbart vær og en ufattelig vakker stemning under nordlyset.

Dette er den 14. Nordlysfestivalen. Festivalen har etter hvert også vunnet et stadig større publikum, og har spilt på et bredt repertoar av artister og kunstnere fra inn- og utland. Nordlysfestivalen har etter hvert vunnet en stadig større gjenklang også utenfor landets grenser. Publikum tilbys flere spennende samarbeidsprosjekter og kombinasjoner av kunstarter som gir kulturopplevelser med nye vinklinger og uvante dimensjoner. Det er blitt utviklet en festival med en kulturell spydspiss, mangfold og bredde.

Nordlysfestivalen har et stort innslag av private samarbeidspartnere. Det er gledelig å se at næringslivet ser verdien av så sterkt å støtte kulturlivet i Tromsø. Det gir muligheter for å tilby tilreisende opplevelser av høy kvalitet.

Nordlyset er i ferd med å gi Nord-Norge en ny næringsvei. Jeg er blitt fortalt at man i høst- og vintermåneder kan møte asiater her med hodet vendt mot himmelen. Det er en stadig strøm av folk fra den østlige del av verden som kommer til Tromsø og omegn bare for å skue nordlyset. Nordlyset vil også være med under hele festivalen i form av installasjonen "Fluxgate", som vi nettopp åpnet utenfor. Barn og ungdom har vært med på å gjennomføre både Fluxgate-prosjektet og flere andre prosjekter. Som kulturminister synes jeg det er fint å se at barn og unge så aktivt trekkes med i arbeidet med festivalen.

Årets program tar for seg både kjente og forholdsvis ukjente komponister og utøvere. Dans, musikk og moderne teknologi gis nye samspill og kombinasjoner. Man har funnet rom for landsdelens egne utøvere, nasjonale og internasjonale kunstnere innenfor en rekke ulike genre. Dere vil få oppleve vokalgrupper, symfonier, ulike ensembler og kammermusikk. Programmet har et vidt spekter, og skulle således ha mulighet for å tiltrekke seg et enda større publikum enn de 3 000 som besøkte festivalen i fjor.

Det står mange frivillige og få ansatte bak festivalen. En stor takk til alle dem som bidrar til å gi oss denne opplevelsen nå når lyset akkurat har rukket å vende tilbake. Jeg håper alle får oppleve at dette har vært innsatsen verdt.

Med disse ordene erklærer jeg den 14. Nordlysfestivalen for åpnet.