Historisk arkiv

Åpning av Ungdommens kulturmønstring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Roger Ingebrigtsen

Åpning av Ungdommens kulturmønstring


Trondheim, 8. juni 2001

Arrangører, deltakere,

Det er en glede for meg å åpne Landsmønstringen av Ungdommens kulturmønstring 2001.

Ungdommens kulturmønstring, eller UKM, er en av det offentliges største satsninger på ungdomskultur. Derfor er det spesielt gledelig at arrangementet er blitt så vellykket.

Her stimuleres det til kreativitet og egenaktivitet og synliggjøring av ungdommens kulturaktivitet. Her får ungdommen vise frem det de kan og er opptatt av.

I 1986 arrangerte Akershus fylke en kulturmønstring for ungdom basert på en modell fra Finland. Året etter tok Norsk kulturråd initiativet til UKM og prosjektet Ungdommens Kulturmønstring ble Kulturrådets største satsing på barne- og ungdomskulturområdet.

De første landsomfattende mønstringene hadde temaområder. Musikk det første året. Her var det i utgangspunktet stor aktivitet blant ungdom, noe som gjorde sitt til at man fikk en naturlig kobling til det aktive lokale organisasjonsmiljøet. I 1988 var scenekunst tema og i 1989 ble det fokusert på billedkunst, kunsthåndtverk, film og foto. I 1990 satte Kulturrådet temaet til "Kultur på tvers". Ideen skapte etterhvert både entusiasme og nytenkning, og grunnlaget for dagens tverrkulturelle modell var lagt.

Siden 1991 har den årlige landsmønstringen vært i Trondheim. Landsmønstringen i fjor hadde 543 deltakere fra alle 19 fylker, med stor bredde av uttrykksformer. Tiltaket har generert positiv energi og mange tiltak ute i kommunene og fylkeskommunene når det gjelder muligheter for barn og ungdom til å uttrykke sine egne skapende og utøvende ideer innenfor kunst- og kulturområdene.

Samtlige fylker i landet deltar altså i dag i UKM, og det har vært en markant økning i antall deltakere, spesielt på lokalnivå fra 1999 til 2000. Den samme positive utviklingstendensen ser ut til å gjelde i år, hvor ca. 21 000 barn og unge har deltatt på lokalmønstringene rundt i kommunene.

UKMs nettverk fra lokalplan via regionalplan til nasjonalt plan, har også bidratt til mange internasjonale kontakter som kommer barn og unge til gode. Det er etablert et svært godt fungerende nordisk nettverk gjennom den nordiske kulturmønstringen "Ung i Norden". Ung i Norden ble første gang arrangert i Trondheim i 1997, andre gang i 1999 i Borgå i Finland og nå for tredje gang i 2001 i Karlstad i Sverige.

I tillegg plukkes det ut norske ungdommer gjennom UKM-systemet som skal delta i "Kunstbende" i Nederland, i festivalen "Music Ado" i Frankrike og "Musik Direkt" i Sverige.

Ungdommens kulturmønstring er et godt eksempel på et kulturprosjekt som har skutt blink. Resultatet skal vi blant annet se i disse dagene her i Trondheim.

Lykke til med gjennomføringen