Historisk arkiv

Åpning av utstillingen "Anne Katrine og venner"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Roger Ingebrigtsen

Åpning av utstillingen "Anne Katrine og venner"

Tromsø Kunstforening, 1. juni 2001

Kjære kunstnere, arrangører og publikum,

Det er en spesielt interessant utstilling som åpnes i dag.

Tromsø kunstforening har invitert Anne Katrine Dolven til å stille ut sammen med kunstnervenner hun selv har valgt ut.

Resultatet er to engelske venner: Tacita Dean og Mathew Hale og nordmannen Kjetil Ingvar Berge, som arbeider i London. Det er altså en kunstners eget nettverk som ligger til grunn for denne utstillingen.

Det er i Tromsøs ånd å satse på internasjonal samtidskunst. Byen har en flerkulturell ånd og en bevissthet om betydningen av og behovet for å hente inntrykk utenfra.

Det er i hele landet behov for formidlingssteder for samtidskunst, og det er gledelig å se hvordan Tromsø Kunstforening presenterer samtidskunst på så høyt nivå. Kunstforeningen fremstår i dag i ny skikkelse rent fysisk. Et stort dugnadsarbeid og støtte fra Norsk kulturråd har gjort en omfattende ombygging av lokalene mulig.

Det er nødvendig å se norsk kunst i forhold til og i samspill med kunst ellers i verden. Det er derfor en glede at regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett for 2001 har foreslått opprettet et senter for internasjonal formidling av billedkunst i Kunstnernes Hus i Oslo. Det er gledelig å se at denne form for tenkning også er fremtredende i Tromsø både i forhold til det gjesteanlegg man er i ferd med å etablere, tidligere utstillinger i Tromsø Kunstforening, og ikke minst dagens åpning av utstillingen "Mine venner".

Utstillingen "Mine venner" er også avskjedsutstillingen for Kunstforeningens intendant gjennom fem år, Per Kvist.

Til arrangørene: Takk for innsatsen og til publikum: Lykke til med utstillingen.