Historisk arkiv

Den kulturelle skolesekken - veien videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Politisk rådgiver Aina Holst

Den kulturelle skolesekken – veien videre

Konferanse om Den kulturelle skolesekken , Folkets Hus, Oslo,
26. februar 2001

Jeg vil få takke for at jeg har fått æren av å avslutte denne lange og innholdsrike idédugnaden om den kulturelle skolesekken. Og jeg tror at mange sammen med oss i Kulturdepartementet –og Utdanningsdepartementet - har fått ei vitamininnsprøyting i dag.

Dagen har vist at det finnes stor vilje og kreativitet i ulike miljøer for å videreutvikle kunst- og kulturformidlinga i grunnskolen. Og at vi er mange som står sammen for å sikre at alle skolebarn, - uansett hvor de bor i landet - skal få stimulans til å utvikle et aktivt og positivt forhold til et bredt repertoar av kulturytringer.

Viljen til å satse er den viktigste forutsetningen for at vi skal lykkes i å gi barn en kulturell skolesekk. Jeg er imponert over alt det arbeid som legges ned rundt i landet, og alle de spennende tiltak som er i gang. Jeg vil understrek at det ikke minst er viktig at vi i det videre arbeidet tar vare på det beste i de eksisterende kulturformidlingsordningene.

Denne idékonferansen har gitt mange nyttige innspill til utviklinga av den kulturelle skolesekken: - selv om vi vet at det er mange gode ideer som det ikke har vært nok tid til å få presentert – på et dagsseminar.

Men som det ble understreka fra arbeidsgruppa – med Norsk Museumsutvikling og Randi Ertesvåg i spissen – vil alle gode innspill tas imot med åpne armer også nå i etterkant av denne konferansen.

I det videre arbeidet er det ikke minst viktig å legge vekt på den vilje til samarbeid på tvers av de ulike sektorene og fagmiljøene som er kommet fram i dag. Det holder ikke at man på statsrådsnivå spiller godt på lag i arbeidet med skolesekken. Kultursektoren og skolesektoren på alle forvaltningsnivå, må gå sammen med kulturformidlerne om å utarbeide de tiltak som skal fylle de ulike utgavene av lokale skolesekker. Koordinering mellom de ulike partene er et viktig stikkord her. - Ikke minst har vel debatten her i dag understreka det. Samarbeidet må være godt helt inn til den enkelte klasse!

Utfordringen på kommunalt og regionalt nivå vil være å formulere lokale "skolesekker" ut fra egne rammebetingelser og egne forutsetninger. I tillegg til å sørge for at innholdet i sekkene holder et høyt kvalitetsnivå både kulturfaglig og pedagogisk. Tiltakene må være forankret i kommunenes kulturarbeid, de må være en integrert del av skolens liv og de må forankres i skolens læreplaner. Arbeidet med skolesekken må ikke være noe som lærerne blir pålagt som ekstraarbeid i en travel skolehverdag.

Fra Regjeringens side vil en fortsette arbeidet med å fylle skolesekken med innhold. Vi ønsker å være med på å forsterke og videreutvikle det samarbeidet mellom skole og kultursektoren som har pågått i mange år. Stortingets bevilgning til skolesekken på årets budsjett gir blant annet grunnlag for å iverksette et knippe forsøks- eller pilotprosjekter rundt i landet.

Som viktig hjelp i dette arbeidet vil den oppnevnte arbeidsgruppa gå i gang med

  • å forestå en faglig vurdering av de ulike modellene for "skolesekker", "kulturnister" og "kulturkister" som allerede er satt i gang på fylkes- og kommunenivå, med tanke på tiltakenes kvalitet og overføringsverdi
  • i tillegg til å utarbeide en idekatalog eller eksempelsamling som vil bli gjort tilgjengelig via Internett gjennom Kulturnett Norge og Skolenettet

De her oppgavene vil bli utført i samarbeid med flere av dere som er til stede her i dag. Jeg vil med dette ønske arbeidsgruppa lykke til med arbeidet, og ser fram til de resultater de kommer fram til.

Så må vi på politisk nivå sikre rammer som gjør at ordninga kan settes ut i livet, - og gradvis trappes opp til å omfatte alle skolebarn i hele landet.

Til alle dere som er i gang med tiltak, og til alle dere som er i startgropa for å sette i gang med kulturformidling overfor barn og unge vil jeg si: lykke til! Vi har alle samme mål: Å gi alle barn et levende tilbud av kunst og kultur.

Jeg vil på vegne av de to departementa (og arbeidsgruppa) takke for alle de gode innspillene og ideene som er kommet fram her i dag. Og ikke minst vil jeg takke Arbeidsgruppa - med Norsk Museumsutvikling som sekretariat – for en flott gjennomført idekonferanse.