Historisk arkiv

Ferdigstilling av Kunstnernes Hus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Roger Ingebrigtsen

Ferdigstilling av Kunstnernes Hus

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17, Oslo, 7. september 2001

Først en stor takk til Statsbygg for det arbeidet som nå er utført – og som gjør at denne bygningen igjen kan fungere som et samlingspunkt og som en vital arena for billedkunst. Slik vi alle ønsker at den skal.

Kulturdepartementet har vært oppdragsgiver for den rehabilitering som nå er foretatt.

Kunstnernes Hus er et viktig hus for Kulturdepartementet. Det er definitivt blant landets mest kjente og mest prestisjetunge utstillingslokaler for billedkunst.

Statens Kunstutstilling, eller "Høstutstillingen", er nok en viktig forklaring på det. Men også husets utforming - med typisk funksjonalistisk arkitektur og særpregede overlyssaler - og dets beliggenhet her ved Slottsparken, nær Wergelandsgrotten, Statens Æresbolig, bidrar til å understreke institusjonens betydning.

Høstutstillingen vil i år ta i bruk sin nyrestaurerte hjemmearena, og bygningen vil igjen bli et samlingssted for byens og landets kunstnere. Her skulle det nå være gode fasiliteter både for å vise kunsten og for å diskutere den.

Budsjettet som ble laget for rehabiliteringen gav i utgangspunktet ikke plass for ny heis i huset. Takket være et ekstra tilskudd fra Kulturrådet kommer imidlertid også den på plass etter hvert.

Fra september i år rommer bygningen også kontorer og atelierer som skal benyttes av det nye Senter for internasjonal formidling av samtidskunst, NOCA – Norwegian Contemporary Art. Dermed blir huset enda viktigere for Kulturdepartementet.

Det er en glede for meg å overrekke bygningen videre til dens eiere og brukere.
Lykke til med den videre innsatsen for norsk kunstliv.