Historisk arkiv

Kulturminister Ellen Horns innlegg i behandlingen av Innst. O. nr. 98 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 75 (2000-2001) om lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Odelstinget 29.5.2001 - Kulturminister Ellen Horns innlegg i behandlingen av Innst. O. nr. 98 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 75 (2000-2001) om lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout

President,

Fremveksten av nye kampaktiviteter i samme kategori som profesjonell boksing, som er forbudt ved lov av 12. juni 1981 nr. 68, har reist spørsmålet om forbud også bør innføres for disse "nye" aktivitetene. Utviklingen på feltet gir grunnlag for bekymring.

Alternativer til lovregulering for å forhindre fremveksten av disse aktivitetene har vært vurdert, og jeg har kommet fram til at lovregulering vil være mest egnet. Slik kan vi være i forkant av utviklingen. Utviklingen på feltet har bl.a. ført til anbefalingen fra Europarådet om forbud mot cage-fighting.

Det framlagte lovforslaget som flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen har sluttet seg til, legger opp til regulering av organisert kampaktivitet som tillater knockout. Det foreslås at slik kampaktivitet kun kan utøves etter særskilt godkjenning.

En viktig bakgrunn for forslaget et at det ansees som medisinsk sannsynliggjort at slag og spark, støt, mot hodet har alvorlige medisinske skadevirkninger. Det vises til uttalelsen fra Norsk Idrettsmedisinsk Forening som er omtalt i lovproposisjonen.

Kampaktivitetene skiller seg fra annen fritidsaktivitet ved at mulige skadegjørende handlinger tillates og honoreres. Regjeringen mener at det er i samfunnets interesse å forhindre etableringen av kampaktiviteter med stor grad av vold.

Det vil bli utarbeidet forskrifter til loven med nærmere vilkår for godkjenning. Forskriftene vil inneholde sikkerhetsbestemmelser, der sentrale vilkår vil være om kampaktiviteten i tilstrekkelig grad tar hensyn til utøverens helse og sikkerhet.

Eksempler på mulige sikkerhetsbestemmelser er redusert kamptid, medisinsk tilsyn og krav om sikkerhetsutstyr. Kampaktiviteter som i all hovedsak følger slike sikkerhetsbestemmelser er taekwondo, amatørboksing og fullkontakt kickboksing. Disse kan betegnes som lavrisikoaktiviteter i motsetning til høyrisikoaktiviteter som f. eks cagefighting, toughman fighting og thai boksing.

Høyrisikoaktiviteter vil etter lovforslaget ikke få godkjenning. Jeg vil imidlertid understreke at de fleste typer kampaktiviteter i regi av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité ikke tillater knockout, og vil derfor ikke være underkastet lovforslagets krav om godkjenning.

Jeg ber om at Odelstinget slutter seg til det fremlagte lovforslag om lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout.