Historisk arkiv

Minikonsert og festforestilling "Heftig og begeistret"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Ellen Horn

Minikonsert og festforestilling "Heftig og begeistret"

Filmteatret, 4. februar 2001

Kjære publikum!

Sjelden har jeg gledet meg slik til å se en film som jeg gjør her i Filmteatret i dag! På den kaldeste dagen vi har hatt her i Oslo på lenge - er det festforestilling på sensasjonen "Heftig og begeistret" av Knut Erik Jensen. Og det er en stor glede for meg å ønske ham og Berlevåg Mannskor hjertelig velkommen sørpå! Gratulerer dere med den gjeve Nordiske Filmprisen som dere fikk i Gøteborg i går, enda en grunn til å hylle dere! La meg også – helt personlig – takke for at dere dukket opp på og gjorde min 50års bursdagsfest i går aftes til en stor opplevelse! Det var helt overveldanes!!!

Men det er altså ikke bare meg Berlevåg Mannskor har sjarmert trill rundt! Disse barske herrene fra 96 år og nedover er i ferd med å legge såvel filmskjønnere som publikum i alle generasjoner for sine føtter. Denne festforestillingen i Oslo har dere ærlig fortjent – her skal dere synge og kaste glans og sole dere i glansen selv.

For alle som er glad i film – ikke minst for meg som filmminister - er det litt av en tankevekker at en dokumentarfilm - om et mannskor i en liten kystkommune - kan appellere til et så stort publikum. På en drøy uke har over 17 000 mennesker sett filmen! Dette viser at når filmskaperne har noe på hjertet – en historie som de brenner etter å fortelle – da kommer publikum! Historiene kan være så smale og lokale de bare vil.

Fortelles de personlig, med kunnskap, med hjerte og med kvalitet, - da blir resultatet originalt, og det er det originale publikum lengter etter!

Jeg har stor beundring for det Knut Erik Jensen står for. Han har en personlig stemme og er kresen i alt han har skapt. "Brent av Frost" og "Når mørket er forbi" er de malende titlene på de siste to filmene hans, også de med originale historier fra det nord-norske landskapet.

En av tesene til Knut Erik Jensen er at den geografiske periferien langtfra er provinsiell. Med "Heftig og begeistret" har han gitt det endelige beviset på at han har rett!

Han og Barentsfilm har bevist at en dokumentarfilm, og attpåtil en dokumentarfilm om et særnorsk lite lokalmiljø, langt nord i Norge, om et mannskor i Berlevåg kan bli en enestående kinosuksess! Dette er en eventyrlig seier og en inspirasjon for hele kultur-Norge! Filmproduksjon er alltid risikofullt. Denne filmen ville neppe blitt laget uten en statlig filmpolitikk og statlige tilskuddsordninger. Selv om nordlendingene "har det i kjeften" som det heter, skal det nok mer til enn nordnorske talegaver for å få privat fullfinansiering til å utvikle og realisere en så dristig idé. Ære være dem som tok sjansen!

Regjeringen er opptatt av å satse på filmen som uttrykksform og at det skal fortsette å spire og gro i det norske filmmiljøet. Vi er stolte over det som skjer i norsk film i disse dager.

Det er selvsagt en glede for meg at vår kjære finnmarking av en finansminister, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, også er hjertelig tilstede her i dag. For oss i Kulturdepartementet skader det ikke å kunne vise frem resultater som dette.

Da gjenstår det bare å takke herrene fra det høye nord for innsatsen og ønske alle her i salen en heftig og begeistret aften!