Historisk arkiv

Vi trenger gode aviser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Vi trenger gode aviser

Av statssekretær Roger Ingebrigtsen (A),
Kulturdepartementet

13. juli 2001

Den avisen du nå leser mottar pressestøtte både direkte og indirekte gjennom 0-satsen på
moms. Høyre-partiene vil fjerne all direktestøtte til de 130 avisene i hele landet. Arbeiderpartiet mener lokalsamfunnene trenger gode og informative aviser - og vil slåss mot angrepene på avis-Norge.

Ingen andre land har en mer avislesende befolkning enn Norge. 216 aviser i et land med vel fire millioner mennesker er ett av flere kvalitetstegn ved vårt samfunn.

Å kutte all pressestøtte vil dels gi avisdød og dels dårligere aviser. Det mener vi i Arbeiderpartiet er helt feil i det moderne informasjonssamfunn:

  • Vi trenger mange aviser i hele landet. Rett og slett fordi Norge er langstrakt og består av sterke lokalsamfunn med felles identitet. Å ta bort støtte fra lokalaviser betyr dårligere økonomi for avisene - og etter hvert et dårligere produkt.
  • I flere av de større byene er vi så heldige å fortsatt ha to aviser. Vi mener det er sunt og riktig med mangfold og konkurranse - så lenge som mulig!
  • Også flere riksspredte meningsbærende aviser får støtte. Jeg er ikke enig i alt Vårt Land, Nationen og Klassekampen skriver. Nettopp derfor trenger vi slike aviser! Vi trenger mangfold og rom for ulike perspektiv og innfallsvinkler.

I 2001 bruker vi 235 millioner i året i pressestøtte. 180 av disse går rett til avisene. I tillegg til direkte støtte til avisene er fellesskapet med på å finansiere forskning og etterutdanning for journalister. Et levende demokrati kan ikke nøye seg med de nest beste journalistene. Vi fortjener det aller beste. Derfor vil vi videreføre denne støtten.

Høyre skal kutte i verste fall 70 milliarder fra felleskassa. Derfor foreslo de senest i vår i Stortinget å fjerne pressestøtten. Høyres kamp for lavere skatter (og størst lettelse for de aller rikeste) - vil ramme den ene fellesløsningen etter den andre. Det er ekstra skuffende at selv avisene - de som blant annet skal rette et kritisk søkelys mot oss som styrer Norge - får dårligere økonomi og dårligere produkt fordi usosiale skattelettelser er jobb nummer 1 for Høyre.

Jeg tror vi alle - neste gang vi koser oss med avisa til frokosten eller på badet eller på jobben eller på bussen eller på hytta - skal spørre: Får vi et bedre eller dårligere lokalsamfunn - eller for den saks skyld - nasjonalt fellesskap med færre eller flere aviser?

Vi i Arbeiderpartiet vil opprettholde støtten til avisene. Høyre vil fjerne den straks.