Historisk arkiv

1,5 milliarder til kommuner og fylkeskommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Økt feriepengeavsetning og ny arbeidstidsavtale for lærere gir betydelige merkostnader for kommunesektoren nå i år. Dersom kommunesektoren skulle dekket disse merutgiftene ville det sterkt svekket sektorens finansielle situasjon. Derfor foreslår regjeringen at kommunesektoren får full kompensasjon gjennom en økning i rammeoverføringene for 2000. Økningen blir på i underkant av 1,5 milliard kroner, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 76/2000
Dato: 22.09.2000

1,5 milliarder til kommuner og fylkeskommuner

- Økt feriepengeavsetning og ny arbeidstidsavtale for lærere gir betydelige merkostnader for kommunesektoren nå i år.

Dersom kommunesektoren skulle dekket disse merutgiftene, ville det sterkt svekket sektorens finansielle situasjon. Derfor foreslår regjeringen at kommunesektoren får full kompensasjon gjennom en økning i rammeoverføringene for 2000. Økningen blir på i underkant av 1,5 milliard kroner, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

I tilknytning til tariffoppgjøret undertegnet Staten og Hovedsammenslutningene/Norsk Lærerlag en intensjonsavtale for en tre-årsperiode. Den skal gi nye og mer fleksible arbeidstidsordninger i skoleverket tilpasset dagens og morgendagens skole. Etter tariffoppgjøret ble det derfor inngått ny arbeidstidsavtale for undervisningspersonalet i skoleverket med virkning fra 1. august i år.

Den nye arbeidstidsavtalen inkluderte en kompensasjon på to lønnstrinn med virkning fra 1. august. Kommunesektorens merkostnader for 2000 er anslått til vel 394 millioner kroner.

Kommuner og fylkeskommuner får også merutgifter i 2000 på grunn av ferieutvidelse i 2001 og økt feriepengesats. Merutgiftene kan anslås til 1080 millioner kroner.

Begge disse utgiftene foreslås kompensert gjennom økt rammetilskudd i 2000, til sammen 1 474 millioner kroner.

Vedlegg

Fordeling på

St.prp. nr. 88(1999-2000) i fulltekst.