Historisk arkiv

69 prosent gikk til sentrale områder i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 9.5.2000.

Pressemelding

Nr.: 37/2000
Dato: 09.05.2000

Statlige investeringer:

69 prosent gikk til sentrale områder i 1998

Statlige investeringer har økt dramatisk i storbyområdene fra 1989 til 1998. Dette har skjedd på bekostning av mindre byer/tettsteder og utkantene.


69 prosent av de samtlige statlige investeringer gikk til storbyområder i 1998, hele 11 av 15 milliarder kroner. Spesielt har økningen i hovedstadsregionen vært sterk.

Dette er konklusjonene i en rapport fra Asplan Viak. Utredningen er foretatt på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad påpeker i en kommentar at rapporten avdekker et stort behov for denne type kunnskap fordi myndighetene har uklare oppfatninger om og mangelfull innsikt i den geografiske fordelingen av statlige investeringer. – Rapporten vil være en del av grunnlaget for Regjeringens videre arbeid med stortingsmeldingen om distrikts- og regionalpolitikken, som vil bli fremlagt neste vår.

- Utspillet fra Høyre i landets seks største byer om at storbyene ikke blir tilgodesett med statlige investeringer er det derfor ikke belegg for, fremholder Brustad. – Hvis man tar vekk de typiske nasjonale tiltakene i Østlandsområdet som OL på Lillehammer, storflyplassen og Rikshospitalet, blir tallene mer balansert. Men den store byggeaktiviteten har i seg selv en sentraliserende effekt som er bekymringsfull med tanke på utviklingen i distriktene, fortsetter kommunal- og regionalministeren.

Utredningen omfatter statlige investeringer i bygg, veier, jernbane, luftfart, Forsvarets anlegg og nasjonale prosjekter som OL på Lillehammer, Oslo lufthavn Gardermoen og Rikshospitalet. Statens andel av investeringene i Nordsjøen er ikke trukket direkte inn i kartleggingen. Finansinvesteringer er heller ikke tatt med.

Osloregionen – som omfatter Oslo og hele Akershus samt områder i nabofylker som har mindre enn tre kvarters reiseavstand til Oslo - mottok til sammen mer enn halvparten av de statlige investeringer i 1998. Undersøkelsen viser videre at 8 prosent av statens samlede investeringer gikk til Nord-Norge – både sentrale og perifere strøk. For landet som helhet mottok utkantområdene til sammen 10,8 prosent av investeringene, mens 8,4 prosent av investeringene gikk til by- og tettstedsområder.