Historisk arkiv

7 000 nye bedrifter på ti år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I perioden 1989-98 er det etablert 7 000 bedrifter med 17 500 arbeidsplasser av dem som har fått etablererstipend. Mange av arbeidsplassene er for kvinner i distriktene. Dette er konklusjonen i en evaluering av støtteordningen.

Pressemelding

Nr.: 94/2000
Dato: 24.11.2000

Etablererstipend gir resultater:

7 000 nye bedrifter på ti år

I perioden 1989-98 er det etablert 7 000 bedrifter med 17 500 arbeidsplasser av dem som har fått etablererstipend. Mange av arbeidsplassene er for kvinner i distriktene. Dette er konklusjonen i en evaluering av støtteordningen. - Dette synes jeg er meget positivt, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Hovedinnretningen av ordningen er bra, men vi vil gjøre noen endringer for å passe den bedre inn i Regjeringens samlede satsing på nyskapning i næringslivet. Blant annet foreslås det i statsbudsjettet for neste år å øremerke 20 mill kroner til kunnskapsbaserte nyetableringer som har sitt utspring i forskningsmiljøer, opplyser kommunalministeren. Målet er å stimulere til enda flere forskningsbaserte nyetableringer og gi flere etablerere fra forsknings- og utviklingsmiljøer mulighet til å utvikle sine ideer og forskningsresultater til bedrifter, sier Brustad.

KRD’s etablererstipendordning er evaluert av Telemarksforskning og Østlandsforskning. Målet med ordningen er å øke antallet etableringer og skape lønnsomme arbeidsplasser i hele landet, men med særlig vekt på distriktene.

I alt er det 87 prosent av de som fikk stipend som startet egen bedrift. Virksomhetene som starter opp har god overlevelsesevne, og av de som fikk stipend i perioden 94-98 er 71 prosent i drift. Når det gjelder forbedringer av ordningen foreslås det i evalueringen blant annet å øke gjennomsnittsbeløpet på stipendet. Maksimalbeløpet på 200 000 kroner per etablerer har holdt seg konstant helt fra stipendordningen ble etablert i 1989. - Departementet vurderer derfor å heve denne maksimalgrensen fra 2001, sier kommunalminister Brustad.

Et sammendrag av evalueringen er å finne på: www.tmforskbo.no