Historisk arkiv

Arbeidet for å styrke samisk språk fortsatt viktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Jevnt over er brukerne fornøyd med offentlig forvaltning og kvaliteten på offentlige tjenester i kommunene innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Når det gjelder tospråklig service er det likevel store forskjeller fra kommune til kommune, viser en ny undersøkelse.

Pressemelding

Nr.: 91/2000
Dato: 23.11.2000

Statsråd Sylvia Brustad

Arbeidet for å styrke samisk språk fortsatt viktig

Jevnt over er brukerne fornøyd med offentlig forvaltning og kvaliteten på offentlige tjenester i kommunene innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Når det gjelder tospråklig service er det likevel store forskjeller fra kommune til kommune, viser en ny undersøkelse. - Vi prioriterer arbeidet for å styrke samisk språk og styrke bruken av samisk, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. - Resultatene fra denne undersøkelsen vil derfor være viktig i vårt og andre departementers videre arbeid.

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) i Alta fikk i 1998 i oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet å foreta en undersøkelse av erfaringene med tospråklig forvaltning i kommunene innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Undersøkelsen er et samarbeid med Sosial- og helsedepartementet, Kulturdepartementet, Finansdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Undersøkelsen omfatter både kommunal og statlig forvaltning i kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana i Finnmark, og Kåfjord kommune i Troms. Undersøkelsen legger vekt på innbyggernes vurdering av offentlig service og hvilke muligheter de har til å kunne velge mellom bruk av samisk eller norsk i kontakten med offentlige kontorer.

Undersøkelsen viser at det betydelige forskjeller mellom kommunene og også store variasjoner fra etat til etat i kommunene. – Det er fremdeles et stykke fram til reell valgmulighet når det gjelder bruk av samisk eller norsk, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.