Historisk arkiv

Boliger og tjenester for bostedsløse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 11/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Boliger og tjenester for bostedsløse

- Når Regjeringen har satt i gang et prosjekt for å utvikle boliger og tjenester for bostedsløse, er det fordi det er uverdig at mennesker er i en slik situasjon i dag, sier sosial- og helseminister Guri Ingebrigtsen og kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. Skal vi få gjort noe med dette problemet må det tenkes nytt og utradisjonelt.

For å sikre at bostedsløse får et helhetlig og godt tilbud har Regjeringen invitert de største byene i landet til et flerårig utviklingsarbeid der boligpolitiske virkemidler knyttes til helse- og sosiale tjenester. Kommunene skal utvikle en tiltakskjede, der "straksbo-løsninger" og andre typer gjennomgangsboliger med oppfølging, inngår i en "trappetrinnsmodell" med sikte på at den enkelte over tid skal kunne nyttiggjøre seg en normal botilværelse. Regjeringen foreslår at det i statsbudsjettet for neste år settes av midler til prosjektet både på Kommunal- og regionaldepartementets og Sosial- og helsedepartementets budsjett for 2001.

Utviklingsarbeidet inngår i Regjeringens generelle innsats for de bostedsløse i de største byene, og har nær sammenheng med gjennomføringen av opptrappingsplanen for psykisk helse og tiltakene for rusmiddelbrukere. Boligløsninger for bostedsløse og andre vanskeligstilte er for øvrig et sentralt tiltak i tiltakspakken for en solidarisk boligpolitikk som Regjeringen la fram i juli i år. Innenfor Husbankens ordinære lån- og tilskuddsordninger vil slike boligløsninger ha høy prioritet.