Historisk arkiv

Brustad delte ut "Ildsjelprisen"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

"Ildsjelprisen" ble delt ut av kommunal- og regionalminister Brustad onsdag. Hovedprisene gikk til Hans Bakke (26) fra Austevoll i Hordaland og Toril Johansen (26) fra Kautokeino i Finnmark.

Pressemelding

Nr.: 98/2000
Dato: 13.12.2000

Brustad delte ut "Ildsjelprisen":

En imponerende innsats overfor andre unge

"Ildsjelprisen" ble delt ut av kommunal- og regionalminister Brustad i dag. Hovedprisene gikk til Hans Bakke (26) fra Austevoll i Hordaland og Toril Johansen (26) fra Kautokeino i Finnmark. Det er andre året Ildsjelprisen blir delt ut. De unge ildsjelene fikk overrakt et reise-/studiestipend på 20 000 kroner hver under en tilstelning i Kommunal- og regionaldepartementet i Oslo.

- Bakgrunnen for prisutdelingen er at vi ønsker å vise at det finnes mange engasjerte, flinke og initiativrike unge mennesker rundt i landet vårt, sa kommunal- og regionalministeren. Vi ønsker å trekke fram noen som på ekstraordinært vis har sett mulighetene der de bor, har tatt initiativ og gjennomført ideene til glede for mange andre, fortsatte hun.

Ildsjelprisen 2000 deles ut av Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med Det kgl. Selskap for Norges Vel, som også har vært sekretariat. Statsråden håper at utdelingen kan gi inspirasjon til videre innsats. - Det har kommet inn rundt 70 forslag på kandidater fra hele landet. Blant disse er det plukket ut to hovedprisvinnere og sju andre. Disse har – i grupper eller alene – på forskjellige måter gjort en imponerende innsats overfor andre unge mennesker. Lokalsamfunnene er avhengige av ildsjeler som dem, fortsatte hun.

De to hovedprisvinnerne har klart å skape et lokalt engasjement på stedet hvor de bor. Toril Johansen har helt på eget initiativ startet et samisk ungdomsteater. Hun har også vært med i et multilateralt utviklingsprosjekt i Frankrike og skal i påsken neste år videreføre et internasjonalt utviklingsprosjekt i Kautokeino. Hans Bakke har på original måte skapt 12 arbeidsplasser i kommunen, hovedsakelig for ungdom. Ved å bygge om en hvalbåt til en såkalt brønnbåt og ved å gjøre i stand en annen brønnbåt, frakter han og hans folk levende fisk fra anlegg til slakteri.

De øvrige vinnerne får et stipend på 7000 kroner hver. Navnene disse med kort begrunnelse er som følger:

  • Christine Berthelsen (29) fra Malvik. Pådriver for å etablere rideskole.
  • Torkel Riise Svenson (16) fra Meistervik. Innsats for lokalmiljøet med ski-aktiviteter og senere ungdomsklubbarbeid.
  • Ungdommens kommunestyre i Orkdal (for gruppen 15-17 år). Fine resultater gjennom eget ungdomskommunestyre, valgt etter "voksen" demokratisk modell.
  • Bø barneteater (17-21) i Våg. Seks ungdommer tok ansvar for å berge Bø Barneteater.
  • Olav Raanaas Moen (24) fra Drøbak. Stor innsats rettet mot amatørmusikk for barn, ungdom og voksne.
  • Stine Blegeberg (18) fra Sjøvegan. Innsats for elevdemokrati på skolen og kamp for å opprettholde skoletilbud.
  • Øystein Jæger (21) fra Bodø. Innsats for musikk, spesielt arbeid med å starte kammerorkester.