Historisk arkiv

Desentralisert myndighet i Bergen kommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

KRD godkjente 23. august søknad fra Bergen kommune om forsøk med direkte delegasjon fra bydelsstyrene til egen bydelsadministrasjon.

Pressemelding

Nr.: 67/2000
Dato: 23.08.2000

Desentralisert myndighet i Bergen kommune

Departementet har i dag godkjent søknad fra Bergen kommune om forsøk med direkte delegasjon fra bydelsstyrene til egen bydelsadministrasjon. Dagens kommunelov krever at all myndighet til bydelsadministrasjonene skal gå via byrådet. Forsøket gjelder i perioden 1. september og til etter valget i 2003.

- Departementet går nå igjennom kommunelovens regler for organisering på kommunedelsnivå. Erfaringene Bergen kommune høster i dette forsøket, vil derfor være meget nyttige for oss, sier statsråd Sylvia Brustad..

- Jeg ønsker å få fram ordninger som er mindre byråkratiske. Samtidig er det interessant å kunne videreutvikle en politisk bydelsstyring med økt lokaldemokrati.

Bergen kommune gjennomførte i januar i år en politisk og administrativ desentralisering til 8 bydeler. Bydelsstyrene som er underlagt bystyret har fått omfattende politiske fullmakter. Men loven setter altså grenser for hva de lokalt folkevalgte kan gjøre overfor deres egen bydelsadministrasjon. Forsøket gir mulighet til å videredelegere myndighet til bydelsadministrasjonen uten å måtte gå veien om det politisk valgte byrådet.