Historisk arkiv

Felles tilsynsdatabase for HMS-etatene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 16/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Forenkling og samordning på HMS-området:

Felles tilsynsdatabase for HMS-etatene

- Et felles elektronisk informasjonssystem vil gi enda bedre samordning av tilsynsvirksomheten på helse-, miljø- og sikkerhetsområdet, sier statsråd Sylvia Brustad.

Tilsynsdatabasen vil bedre samordningen av fem etaters kontroller i forhold til risikobasert og enhetlig tilsynsprofil. HMS-etatene er Arbeidstilsynet, Statens forurensningstilsyn, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, Produkt- og Elektrisitetstilsynet og Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.

- Databasen vil gjøre det mulig å samordne over 20 000 tilsyn. Til sammenlikning dekker dagens manuelle samordning bare 500 tilsyn, sier Brustad.

Prosjektet er et ledd i arbeidet med forenkling og samordning av regelverk og forvaltningsstruktur på helse-, miljø- og sikkerhetsområdet.

- Jeg tror at en felles tilsynsdatabase er nøkkelen til ytterligere forenkling og samordning, fremholder kommunal- og regionalministeren.

Andre viktige forenklingsprosjekt på dette området:

  • Samordning av HMS-regelverket i petroleumsvirksomheten. Omfatter regelverk under tre etater og tre departementer hvor fem forskrifter vil erstatte 19.
  • I regelverket på brann- og eksplosjonsvernområdet vil tre lover bli foreslått avløst av én ny lov om brann- og eksplosjonsvern.
  • Forskriftene til arbeidsmiljøloven vil bli forenklet. Målsettingen er at regelverket skal være klart, enkelt, oversiktlig og helhetlig.
  • Etablering av et tverrdepartementalt samarbeid som skal gå videre med forenkling og samordning av regelverk og forvaltningsstruktur på HMS-området. Tiltak innenfor områdene regelverk, samordnet tilsyn, forskning og forvaltningsstruktur skal drøftes.