Historisk arkiv

Flyktninger og asylsøkere i Revidert nasjonalbudsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Økt tilskudd til norskopplæring, flere forsøksprosjekter og økt saksbehandlingskapasitet

Pressemelding 12.5.2000.

Pressemelding

Nr.: 39/2000
Dato: 12.05.2000

Flyktninger og asylsøkere:

Økt tilskudd til norskopplæring, flere forsøksprosjekter og økt saksbehandlingskapasitet

For å redusere oppholdstiden i de statlige mottakene og styrke kvalifiseringstilbudet for nyankomne innvandrere, foreslår Regjeringen en økning av tilskuddet til norskopplæring for innvandrere og igangsetting av flere forsøksprosjekter for å prøve ut alternativer til dagens kvalifisering av nyankomne. I tillegg foreslår Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett en styrking av saksbehandlingskapasiteten i Utlendingsdirektoratet for å sikre raskere saksbehandling.

- Det bor altfor mange mennesker i mottakene og mange har sittet der for lenge. Vi må sørge for at bosettingen skjer raskere. Språkopplæring og muligheter for arbeid er andre utfordringer vi må ta fatt i. Vi er nødt til å lykkes med integreringspolitikken og endringene i Revidert budsjett er et skritt i riktig retning, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Økning i tilskudd til opplæring av innvandrere

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til norskundervisning for voksne innvandrere fra 346 kroner til 380 kroner per undervisningstime og fra 16 kroner til 18 kroner per deltakertime. Dette er en økning på henholdsvis 9,8 og 12,5 prosent. Formålet med tilskuddet er at voksne innvandrere skal få tilbud om opplæring i norsk opp til et nivå som gir tilstrekkelige kunnskaper til videre utdanning og yrkes- og samfunnsdeltakelse. Opplæring i norsk med samfunnskunnskap for voksne innvandrere er et kommunalt ansvar. Staten yter tilskudd som er ment å dekke kommunenes administrasjon, lærerlønn med sosiale utgifter og læremidler.

Flere forsøksprosjekter i kommunene

Regjeringen foreslår en bevilgningsøkning på 3 millioner kroner for å igangsette 10 nye forsøksprosjekter for å prøve ut alternativer til dagens kvalifisering av nyankomne flyktninger og innvandrere. I løpet av 1998 og 1999 ble det igangsatt forsøksprosjekter i til sammen 16 kommuner. Målsettingen med prosjektene er å utvikle gode modeller for kvalifisering av nyankomne. Det store antallet flyktninger som vil måtte bosettes i kommunene i inneværende år har forsterket behovet for kompetanseutvikling og erfaringsoppbygging i det kommunale kvalifiseringsarbeidet.

Utlendingsdirektoratet

Regjeringen foreslår å styrke Utlendingsdirektoratets driftsbudsjett med 36,3 millioner kroner til 252,6 millioner kroner i år. Bevilgningen foreslås økt både som følge av en generell økning i søknader etter utlendings- og statsborgerskapslovgivningen og som følge av økningen i antall flyktninger i statlige mottak. Dette krever økt saksbehandlingskapasitet og fortsatt sterk satsing på arbeidet med bosetting av flyktninger som har fått innvilget oppholdstillatelse.

Det foreslås en tilleggsbevilgning til drift av de statlige mottakene på 489 millioner kroner. Samlet bevilgning for inneværende år blir da 1 250 millioner kroner. Budsjettforslaget er basert på at Utlendingsdirektoratet i gjennomsnitt vil disponere 15 000 mottaksplasser i år. Dette er en økning fra vedtatt budsjett på

5 700 plasser. På grunn av lavere bosetting av flyktninger i kommunene enn forventet reduseres bevilgningen til utbetaling av integreringstilskudd med 290 millioner kroner.