Historisk arkiv

Forbud mot diskriminering av funksjonshemmede innføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet har nå sendt ut et høringsnotat med forslag til endringer i arbeidsmiljølovens § 55 A som innebærer en utvidelse av diskrimineringsforbudet slik at det blir forbudt å diskriminere funksjonshemmede ved ansettelse.

Pressemelding

Nr.: 84/2000
Dato: 30.10.2000

Forslag til endringer i arbeidsmiljøloven:

Forbud mot diskriminering av funksjonshemmede foreslås

Kommunal- og regionaldepartementet har sendt ut et høringsnotat med forslag til endringer i arbeidsmiljølovens § 55 A. Det innebærer en utvidelse av diskrimineringsforbudet slik at det blir forbudt å diskriminere funksjonshemmede ved ansettelse. Departementet foreslår også å innføre sanksjonsbestemmelser for å gjøre diskrimineringsforbudet mer effektivt for alle grupper som er omfattet av den samme lovbestemmelsen.

- Målsettingen med departementets forslag er først og fremst å gi funksjonshemmede et bedre vern i arbeidslivet. Et forbud mot diskriminering av funksjonshemmede på arbeidsmarkedet vil være et viktig ledd i arbeidet med å nå et av de overordnede mål i Regjeringens arbeidslinje, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. - Forslaget vil være et viktig signal om at forskjellsbehandling på grunn av funksjonshemming ikke aksepteres i det norske samfunnet. Det er ønskelig med et arbeidsliv med plass til alle, der ingen utsettes for usaklig forskjellsbehandling, framholder Brustad.

På bakgrunn av erfaringene med dagens diskrimineringsforbud i arbeidsmiljøloven § 55 A, mener kommunalministeren at det er behov for lovendringer som skal styrke bestemmelsen. To ferske rapporter fra Senter mot etnisk diskriminering og Utlendingsdirektoratet konkluderer med at dagens forbudsbestemmelse ikke fungerer etter intensjonen. - For å gjøre diskrimineringsforbudet mer effektivt foreslår departementet bestemmelser om opplysningsplikt for arbeidsgiver, deling av bevisbyrden og erstatningsansvar. Det er viktig at alle grupper som utsettes for diskriminering i arbeidslivet, sikres et effektiv vern mot diskriminering, enten det er på grunn av hudfarge, opprinnelse, seksuell legning eller funksjonshemming, uttaler kommunalminister Brustad.