Historisk arkiv

Forholdet til russiske samer tatt opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 6.4.2000.

Pressemelding

Nr.: 24/2000
Dato: 06.04.2000

Det første nordiske sameministermøte:

Forholdet til russiske samer tatt opp

Samarbeidsforholdet til russiske samer og deres vanskelige situasjon ble en hovedsak da de nordiske samerettsministrene møttes i Oslo i dag til sitt første møte. Situasjonen for skoltesamene (østsamene) og samerettsutredningene i Finland, Sverige og Norge stod også sentralt på møtet.

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad fra Norge var vert på møtet. Jordbruksminister Margareta Winberg deltok fra Sverige og justisminister Johannes Koskinen representerte Finland. Samarbeidet mellom de tre landene om de samiske sakene gjennomføres i nær forståelse med Nordisk Ministerråd.

- Samene er ett folk, men de er bosatt i flere stater. Det er en hovedmålsetting at det nye samarbeidet skal bidra til å styrke arbeidet for å sikre samisk kultur og språk. Samarbeidet bør gjøre det lettere å komme fram til samordning av nasjonale tiltak og fellesprosjekter, sier kommunal- og regionalminister Brustad.


Ministrene tar sikte på å invitere presidentene ved sametingene i Finland, Sverige og Norge til regelmessige møter for orientering, drøfting og behandling av samiske spørsmål av felles nordisk interesse. Det vil bli invitert til et første fellesmøte mellom ministrene og sametingspresidentene kommende høst. På dette møtet vil følgende temaer bli diskutert: Fremtidige samarbeidsformer, arbeidet med en nordisk samekonvensjon, samerettsutredningene i Finland, Sverige og Norge, situasjonen for skoltesamene (østsamene) og samarbeidsforholdet til russiske samer.

Samerettsministrene undertegnet på møtet i dag følgende protokoll:

  1. Ministrene, ansvarlige for samiske saker i sine respektive land, besluttet å etablere et uformelt samarbeid tilknyttet Nordisk Ministerråd med regelmessige møter for orientering, drøfting og behandling av samiske spørsmål som berører felles nordisk interesse. Ministrene besluttet også å invitere presidentene ved sametingene i Finland, Sverige og Norge til regelmessige møter for orientering og drøfting av spørsmål av felles interesse.
  2. Ministrene besluttet at det skal inviteres til det første fellesmøte med sametingspresidentene høsten 2000 hvor samarbeidsformene, arbeidet med en nordisk samekonvensjon og eventuelt andre innmeldte saker drøftes.
  3. Ministrene besluttet at ansvaret for sammenkalling og ledelse av ministermøtene skal rotere mellom ministrene. Respektive stats delegasjon til Nordisk samarbeidsorgan for same- og reindriftsspørsmål skal ivareta sekretariatsfunksjonene for ministermøtene og møtene mellom ministrene og sametingspresidentene. Samarbeidsorganet skal informere Nordisk Ministerråds sekretariat om de saker som tas opp i møtene.
  4. Vedtektene (stadgarna) for Nordisk samarbeidsorgan for same- og reindriftsspørsmål skal endres slik at de nye samarbeidsformene ivaretas, og slik at også samarbeidet på embetsmannnsnivå mellom samarbeidsorganet, sametingene og Nordisk Ministerråds sekretariat blir ivaretatt.
  5. Ministrene besluttet at rapporten fra arbeidsgruppen som har utredet spørsmålet om Behov og grunnlag for en nordisk samekonvensjon sendes på høring til departementer og berørte offentlige myndigheter, samt sametingene i Finland, Norge og Sverige. Høringsorganene bør også oppfordres til å komme med forslag om samarbeidstemaer som kan være aktuelle i det framtidige konvensjonsarbeide.
  6. Ministrene besluttet at de deltakende stater hver for seg dekker de utgifter som påløper til oppfølgning av arbeidet med konvensjonsspørsmålet. Dersom det blir aktuelt å engasjere felles sekretær- eller utredningsbistand vil dette bli finansiert i henhold til særskilt avtale.

Oslo, 5. april 2000

Sylvia Brustad

Margareta Winberg

Johannes Koskinen