Historisk arkiv

Forsøk med direkte ordførervalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Oppslutning blant velgerne, deltagelsen den samme

Pressemelding 12.5.2000.

Pressemelding

Nr.: 38/2000
Dato: 12.05.2000

Forsøk med direkte ordførervalg:

Oppslutning blant velgerne, deltagelsen den samme

Det er stor oppslutning blant velgerne om en ordning med direktevalg av ordfører. Særdeles stor er oppslutningen i forsøkskommunene. Også i befolkningen generelt er det et solid flertall som stiller seg positiv til innføring av ordningen. Spesielt ungdommen sier at forsøket økte interessen for valget. Men valgdeltagelsen i forsøkskommunene utviklet seg omtrent likt, sammenlignet med utvikling i deltagelsen for landet sett under ett.

Dette viser lokalvalgundersøkelsen for 1999, hvor 66 prosent av et representativt utvalg av velgerne sier seg helt eller nokså enig i en slik ordning. Konklusjonene ble lagt fram i Oslo i går da Kommunal- og regionaldepartementet holdt en konferanse hvor resultatene fra en evalueringsundersøkelse ble presentert for de kommunene som deltok i forsøk med direkte ordførervalg i fjor. Rapporten er utarbeidet av forskerne Helge O. Larsen, Helene Sagerup og Marcus Buck fra Universitetet i Tromsø.

- Departementet oppfatter forsøket som nyttig fordi ordførerposisjonen er den viktigste lederfunksjonen i norske kommuner, sier statssekretær Audun Tron i Kommunal- og regionaldepartementet. – Vi vil ikke nå avgjøre om det kan gjennomføres forsøk også ved neste kommunevalg, men vil bl. a. avvente videre evaluering, sier statssekretæren.

- Vi vil blant annet få belyst om det skjer noe med ordførerrollen når ordføreren kan vise til at han eller hun er valgt direkte av innbyggerne, sier Tron, som opplyser at valglovutvalget skal vurdere ordningen. Utvalgets innstilling vil foreligge ved utgangen av dette året.

- Det største problemet med en slik ordning er personfokuseringen. Det kan være en fare for at de politiske sakene og innholdet i dem kommer i bakgrunnen i valgkampen og valget. Tron er også opptatt av at en direktevalgt ordfører vil kunne føle mindre ydmykhet overfor de politisk kollegiale fora, spesielt hvis man representerer et parti som er i klart mindretall i kommunestyret. – Min erfaring som ordfører gjennom en del år er at jo større politisk trygghet du har bak deg, dess mer tør du gjøre, dess mer får du gjort, fremholder statssekretær Tron.

Ett av målene for forsøket var at direktevalgordningen skulle stimulere til økt valgdeltakelse. Det skjedde ikke. Den samlede valgdeltakelse i forsøkskommunene utviklet seg omtrent likt, sammenlignet med utvikling i deltakelsen for landet sett under ett, viser evalueringsundersølelsen. Men samtidig ble det registrert at det i enkelte av kommunene var økt oppslutning.

– Når ungdommen synes å ha reagert positivt, kan forklaringen være at ordningen representerte noe nytt. Jeg tror at det er helt andre grep som må gjøres i tillegg for å øke den alminnelige deltakelse og for å få opp interessen hos ungdommen, sier Audun Tron.