Historisk arkiv

Høyt investeringsnivå og svekkede driftsresultat i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi 27. oktober.

Pressemelding

Dato: 27.10.2000

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi

Høyt investeringsnivå og svekkede driftsresultat i kommunesektoren

Kommunesektoren er inne i en periode med høy investeringsaktivitet. En betydelig del av investeringene lånefinansieres, noe som medfører store underskudd før lånetransaksjoner og økende gjeld. Denne utviklingen må forstås på bakgrunn av at handlingsplanen for eldreomsorg krever betydelige ressurser. Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) skriver i sin oktoberrapport at det er mer bekymringsfullt at driftsresultatet i kommunesektoren er betydelig svekket enn at gjeldsandelen isolert sett er økt.

Balanse mellom inntekter og utgifter i kommunesektoren i første halvdel av nittitallet er snudd til betydelige underskudd før lånetransaksjoner i 1998 og 1999, henholdsvis 6,2 og 11,0 milliarder kroner. Foreløpige anslag for 2000 indikerer at underskuddet før lånetransaksjoner blir om lag som i 1999, og vil utgjøre nærmere 5 prosent av inntektene. De økende underskuddene før lånetransaksjoner de siste årene har sammenheng med et høyt investeringsnivå og en klar svekkelse av driftsresultatet. Netto driftsresultat er betydelig svekket siden 1997, og utgjorde 0,9 prosent av inntektene i 1999. Foreløpige anslag indikerer at netto driftsresultat øker svakt i 2000, til 1,2 prosent av inntektene.

De høye underskuddene før lånetransaksjoner har bidratt til at nettogjelden målt som andel av inntektene har økt fra knappe 30 prosent ved utgangen av 1997 til om lag 39 prosent ved utgangen av 2000. De relativt store underskuddene før lånetransaksjoner, og den økende gjelden må forstås på bakgrunn av at kommunesektoren er inne i en periode med høy investeringsaktivitet, særlig innen eldreomsorgen. Det er grunn til å tro at gjeldsandelen blir redusert etter at handlingsplanen for eldreomsorg er sluttført i 2001.

Utvalget påpeker som et mer bekymringsfullt utviklingstrekk at driftsresultatet er betydelig svekket, og særlig at fylkeskommunene samlet sett hadde negativt netto driftsresultat i 1999. Dagens høye investeringsnivå og gjeldsoppbygging kan vanskeliggjøre en vesentlig forbedring av netto driftsresultatet i årene framover, mener utvalget.