Historisk arkiv

Informasjon og holdningsskapende arbeid i kampen mot tvangsekteskap og bigami

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

– For å motarbeide tvangsekteskap bør vi satse mer på informasjon om norske samfunnsforhold og regelverk. Vi må også jobbe systematisk med holdningsendringer i de gruppene det gjelder, sier statsråd Sylvia Brustad i denne pressemeldingen.

Pressemelding

Nr.: 77/2000
Dato: 25.09.2000

Informasjon og holdningsskapende arbeid i kampen mot tvangsekteskap og bigami

– For å motarbeide tvangsekteskap bør vi satse mer på informasjon om norske samfunnsforhold og regelverk. Vi må også jobbe systematisk med holdnings-endringer i de gruppene det gjelder, sier statsråd Sylvia Brustad.

I en fersk rapport utført på oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet foretar juristen Ragnhild Hennum og kriminologen Rachel Paul ved Institutt for kriminologi (UiO) en rettslig gjennomgang av lovverk relevant for tvangsekteskap og bigami. Utlendingslovgivningen, barnevernlovgivningen, sosial- og trygdelovgivningen har vært gjennomgått. I tillegg har forskerne hatt samtaler med representanter for ulike organisasjoner og religiøse miljøer.

Forskerne stiller seg tvilende til at lovendringer har noe for seg, og tidligere forskning har også vist at det er vanskelig å bekjempe overgrep som foregår i familier og nær omgangskrets gjennom lovverk. Det er derimot ikke tvil om at en bedre håndheving av eksisterende lovverk er påkrevet.

Myndighetene blir også sterkt anbefalt å se nærmere på trossamfunnenes vigselsmyndighet generelt og kontrollen av at ekteskapsvilkårene er oppfylt spesielt. Det foreslås ulike tiltak for å bøte på dagens situasjon. Et av dem er å innføre et obligatorisk opplæringstilbud i regelverket til dem som er delegert vigselsmyndighet.

– Jeg skal ta med meg forslagene og sørge for at de som har ansvar på de ulike områdene får dem til vurdering, sier Brustad.