Historisk arkiv

Likebehandling av deltids- og heltidsansatte i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Deltidsansatte bør på linje med heltidsansatte gis rett til å stemme og kunne velges som de ansattes representant til selskapers styre og bedriftsforsamling. De bør også ha krav på de samme tjenester som de heltidsansatte i bedrifter som er forpliktet til å knytte til seg verne- og helsepersonale, sier statsråd Sylvia Brustad i denne pressemeldingen.

Pressemelding

Nr.: 82/00
Dato: 23.10.2000

Forslag på høring:

Likebehandling av deltids- og heltidsansatte i arbeidslivet

- Deltidsansatte bør på linje med heltidsansatte gis rett til å stemme og kunne velges som de ansattes representant til selskapers styre og bedriftsforsamling. De bør også ha krav på de samme tjenester som de heltidsansatte i bedrifter som er forpliktet til å knytte til seg verne- og helsepersonale, sier statsråd Sylvia Brustad.

Kommunal- og regionaldepartementet sender på høring forslag til endringer i regelverket om de ansattes rett til representasjon i selskapers styrende organer, og forskrift om hvilke virksomheter som skal ha knyttet til seg verne- og helsepersonale, bransjeforskriften. Formålet med de foreslåtte endringene er å styrke de deltidsansattes rettigheter i arbeidslivet.

Departementet foreslår at de deltidsansatte, som inntil i dag ikke har hatt bedriftsdemokratiske rettigheter, tilkjennes stemmerett og anses valgbare på linje med selskapets heltidsansatte. Stemmeretten foreslås delt opp i hele og halve stemmer etter hvor mange timer den enkelte arbeider. Departementet foreslår også at bransjeforskriften endres, slik at de deltidsansatte i virksomheter som har plikt til å ha verne- og helsepersonale, får krav på de samme tjenester som de heltidsansatte. I dag har de deltidsansatte ikke slike rettigheter.