Historisk arkiv

Lønnsnemnd i Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Arbeidstvisten i oljesektoren er avsluttet. I ekstraordinært Statsråd fredag har Regjeringen vedtatt at arbeidstvisten mellom Oljeindustriens Landsforening på den ene side og Oljearbeidernes Fellessammenslutning og Lederne på den annen side i forbindelse med tariff-revisjonen per 1. juni 2000 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Pressemelding

Nr.: 50/2000
Dato: 23.06.2000

Lønnsnemnd i Nordsjøen

Arbeidstvisten i oljesektoren er avsluttet. I ekstraordinært Statsråd i dag har Regjeringen vedtatt at arbeidstvisten mellom Oljeindustriens Landsforening på den ene side og Oljearbeidernes Fellessammenslutning og Lederne på den annen side i forbindelse med tariff-revisjonen per 1. juni 2000 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Det er samtidig vedtatt at det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidskamp for å løse disse tvistene.

Vedtaket om lønnsnemndbehandling er gjort gjennom Provisorisk anordning fordi Stortinget ikke er samlet.

Det var varslet lockout fra klokken 24.00 fredag. En opptrapping av arbeidskonflikten gjennom denne lockouten ville medført produksjonsstans på alle felt på sokkelen og fått store samfunnsøkonomiske virkninger. Norsk naturgass leveres etter langsiktige salgskontrakter og en konflikt ville ført til at leveransekontraktene ikke ville blitt oppfylt. En arbeidskonflikt ville hatt svært negative konsekvenser for Norges troverdighet som gassleverandør med høy leveringssikkerhet. Regjeringen mener derfor at konflikten må løses uten ytterligere arbeidskamp.

Høyesterett behandlet i en dom 10. april 1997 gyldigheten av et streikeforbud i Provisorisk anordning. Høyesterett slo fast at det var anledning til å bruke tvungen lønnsnemnd når betydelige samfunnsinteresser tilsier det. Regjeringen mener derfor at et vedtak om tvungen lønnsnemnd i denne arbeidskonflikten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert.