Historisk arkiv

Mer penger til kommuner med ressurskrevende brukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innenfor det ordinære skjønnstilskuddet for 2001 er det gitt 413 millioner kroner til kommuner som har store utgifter knyttet til ressurskrevende brukere av kommunale tjenester.

Pressemelding

Nr.: 03/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Mer penger til kommuner med ressurskrevende brukere

Innenfor det ordinære skjønnstilskuddet for 2001 er det gitt 413 millioner kroner til kommuner som har store utgifter knyttet til ressurskrevende brukere av kommunale tjenester. Dette er en økning på 90 millioner kroner fra inneværende års tildeling på 323 millioner kroner.

Fra og med i år er det gitt kompensasjon gjennom skjønnsmidlene for store utgifter til ressurskrevende brukere av pleie- og omsorgstjenester. Særlig i mindre kommuner kunne en eller noen få tunge brukere føre til et svekket tjenestetilbud til de andre brukerne av kommunale pleie- og omsorgstjenester. Inneværende år ble det gitt 323 millioner kroner i skjønnsmidler til kommuner med ressurskrevende brukere. Regjeringen ser på det som nødvendig å gi mer i skjønnsmidler enn dette til kommuner med ressurskrevende brukere.

Det åpnes for at kommuner som får nye ressurskrevende brukere av pleie- og omsorgstjenester etter at statsbudsjettet er lagt fram, kan søke departementet om ekstra tilskudd. Kommunen må da dokumentere behov for mer penger for å kunne gi et tilfredsstillende tjenestetilbud til de nye brukerne. Departementet vil prioritere mindre kommuner med et lavt inntektsnivå. For å sikre likebehandling av kommunene settes

1. juni 2001 som en frist for slike søknader.