Historisk arkiv

Ny teknologi for bedre kommunal service vises for kommunalminister Sylvia Brustad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Invitasjon til presseseminar på Skarnes i Sør-Odal tirsdag 21. november.

Presseinformasjon

Nr.: 69/2000
Dato: 16.11.2000

Fornyelse av offentlig sektor

Invitasjon til presseseminar

Ny teknologi for bedre kommunal service vises for kommunalminister Sylvia Brustad

På et seminar på Skarnes i Sør-Odal vil kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad få demonstrert eksempler på hvordan offentlig forvaltning tar i bruk ny teknologi for å gjøre tjenestetilbudet bedre for innbyggerne.

Brustad vil også bli forelagt planene om å etablere Nasjonalt senter for offentlig fornyelse i Sør-Odal.

Kommunalministeren vil selv redegjøre for hvordan fornyelse av offentlig sektor kan utvikle tjenestetilbudene.

Tid: Tirsdag 21. november, fra kl. 9.30 til kl. 16.00

Sted: Skarnes Gjestegård, Sør-Odal

Ett av prosjektene som vil bli vist, bygger på en ny samarbeidsteknologi. En hjemmesykepleier kan for eksempel motta informasjon om en pasient på en håndholdt datamaskin, få lest oppgavebeskrivelsen høyt av en syntetisk stemme og avgi muntlig rapport til datamaskinen om arbeidet som er utført. Maskinen forstår Sør-Odalsdialekten (!), og oversetter fra tale til tekst. På seminaret vil det bli vist hvordan denne teknologien også kan brukes i oppfølging på sykehus, i kommunens budsjettprosess, for å nevne et par eksempler. Systemet er utviklet i Norge.

Den samme teknologien kan inngå i en elektronisk byggemappe som kan forenkle søknadsrutinene i byggesaker, effektivisere planprosessen og forenkle arbeidet for byggmestrene.

Sør-Odal kommune har planer om å etablere Nasjonalt senter for offentlig fornyelse. Senteret vil utvikle og utprøve teknologi som kan bidra til fornyelse av norske kommuner, og dessuten være en støtteorganisasjon for kommuner som skal ta i bruk ny teknologi. Senteret tar også sikte på å samle, systematisere og distribuere kunnskap som er bygget opp gjennom forskning om kommunal forvaltning. Nærmere informasjon om planene, som bygger på utviklingsarbeid i Sør-Odal og i Voss, gis på seminaret.

Også andre praktiske eksempler på fornyelse i offentlig sektor vil bli demonstrert på et torg. Blant annet vil Askim kommune vise hvordan den tilrettelegger for nett-handel med sine leverandører. Planene for den "virtuelle IT-kommunen" i Ryfylke vil også bli presentert.

Seminaret på Skarnes er ett av flere som kommunalministeren deltar på for å få innspill til stortingsmeldingen om regional- og distriktspolitikk. Den skal legges fram neste vår.

Vi tror at pressen vil kunne se mange interessante eksempler på fornyelse av offentlige tjenester på seminaret.

Ytterligere opplysninger:

Henning Myrvang, ordfører i Sør-Odal tlf 62966400
Njål Henning Føsker, regionkonsulent tlf 62882233
Tor Haug, prosjektleder tlf 90050506

Velkommen!