Historisk arkiv

Omlegging av inntektssystemet fra 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 19.5.2000.

Pressemelding

Nr.: 40.2/2000
Dato: 19.05.2000

Kommuneøkonomien 2001

Omlegging av inntektssystemet fra 2002

Regjeringen foreslår store endringer i inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner i proposisjonen om kommuneøkonomien for 2001, som ble fremlagt i dag. I femårs-perioden 2002-2006 blir det foreslått å endre tapskompensasjonsordningen, utjevningen i inntektssystemet og fordelingen mellom kommunenes skatte- og overføringsinntekter.

- I dag er det for store forskjeller i det lokale velferdstilbudet til folk. Den viktigste årsaken er forskjeller i inntektsnivå. Regjeringens forslag vil føre til at vi får en jevnere og mer rettferdig inntektsfordeling, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Folkerike kommuner med skatteinntekt under 110 prosent av landsgjennomsnittet vil tjene på den foreslåtte omleggingen. Øvrige kommuner med skatteinntekt under 110 prosent av landsgjennomsnittet og fylkeskommuner med skatteinntekter under samme grense som får et vesentlig tap, vil i hovedsak få dette tapet kompensert gjennom en økning av det ordinære skjønnet, sier Brustad.

Omfordelingsvirkningen av omleggingen av inntektssystemet i 1997 er blitt mindre enn Rattsø-utvalget – som utredet saken – anbefalte. Dette skyldes at kommuner og fylkeskommuner som tapte på omleggingen, har fått tapet kompensert gjennom et ekstraordinært skjønnstilskudd og et regionaltilskudd. Regjeringen foreslår nå å avvikle ordningen med ekstraordinært skjønn over en 5 års-periode.

Avviklingen av ekstraordinært skjønnstilskudd vil isolert sett føre til at vi får en jevnere inntektsfordeling. Regjeringens vurdering er at regionaltilskuddet er et hensiktsmessig virkemiddel i regionalpolitikken. Regjeringen foreslår derfor at denne ordningen blir videreført.

Regjeringen foreslår at det innføres to nye bosettingskriterier i inntektssystemet fra 2002. - Innføringen av disse kriteriene vil føre til at staten bedre og på en mer rettferdig måte enn i dag kan kompensere kommuner som har naturlige kostnader på grunn av bosettingen, fremholder kommunalminister Brustad.

Regjeringen tar sikte på en opptrapping av skatteandelen fra omlag 44 til 50 prosent. Det gjennomføres med virkning fra år 2002. Endringen er i tråd med hva Rattsø-utvalget anbefalte i sin andre delutredning.

Regjeringen foreslår videre økt utjevning av kommunenes skatteinntekter. I dag trekkes kommuner som har skatteinntekt over 140 prosent av landsgjennomsnittet, for 50 prosent av inntektene som overstiger denne grensen. Regjeringen foreslår i kommuneøkonomiproposisjonen at grensen settes ved 130 prosent. Kommuner som har skatteinntekt over 130 prosent av landsgjennomsnittet, vil altså bli trukket 50 prosent av overskytende inntekter.