Historisk arkiv

Raskere visum til musikere og kunstnere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 7. juli 2000.

Pressemelding

Nr.: 56/2000
Dato: 07.07.2000

Statsråd Sylvia Brustad:

Raskere visum til musikere og kunstnere

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad har i dag bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) utarbeide retningslinjer for behandling av visumsøknader fra kunstnere som er invitert til festivaler og konserter her i landet. – Vi kan ikke akseptere slike situasjoner som vi fikk i forbindelse med folkemusikkfestivalen i Førde og dette må ikke gjenta seg, sier statsråden.

Hun understreker at det er viktig at man får de nødvendige opplysninger for å kunne behandle slike saker i tide og at det fremgår klart av søknaden at det dreier seg om et visum knyttet til en kunstnerisk fremtreden.

Gjennom oppslag i nyhetene er Kommunal- og regionaldepartementet blitt kjent med at minst en festivalarrangør har måttet avlyse konserter som følge av at artister ikke i tide har fått utstedt visum av Utlendingsdirektoratet (UDI).

Den politiske ledelsen i Kommunaldepartementet har i dag vært i direkte kontakt med daglig leder for folkemusikkfestivalen i Førde, Hilde Bjørkum. I forhold til den konkrete saken er det lite å få gjort, konsertene er allerede avlyst og artistene ville ikke i noe tilfelle kunnet nå fram til konserten om de hadde fått visum i dag. Men dette er ikke første gang folkemusikkfestivalen har opplevd slike problemer med UDI.

- Retningslinjene vil bli gjort kjent for festivalarrangører slik at man kan få en bedre og raskere dialog om slike saker. Sakene må bli behandlet raskt. Besøk fra utenlandske artister gir verdifulle kulturelle impulser og opplevelser for alle. Myndighetenes oppgave er å legge til rette for slik kulturell utveksling, ikke å stikke kjepper i hjulene for det, sier Sylvia Brustad.