Historisk arkiv

Redusert statlig kontroll med kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 28.4.2000.

Pressemelding

Nr.: 32/2000
Dato: 28.04.2000

Redusert statlig kontroll med kommunene

Regjeringen fremmet i dag forslag om endringer i kommunelovens regler om økonomisk planlegging og forvaltning. De foreslåtte endringer vil innebære mindre statlig kontroll med kommunene. Sentrale og gode prinsipper i gjeldende regler foreslås videreført, samtidig som regelverket foreslås forenklet. Gjennom innføring av informasjonssystemet KOSTRA i alle kommuner og fylkeskommuner er målet å rette oppmerksomheten mot sammenhengen mellom bruken av penger i kommunen og de tjenester som kommer ut.

Lovforslaget omhandler alle de sentrale elementer i den kommunale økonomiforvaltning. Her nevnes kommunale økonomiplaner, årsbudsjetter, årsregnskaper, plassering av midler, samt låneopptak og garantier. - Lovforslaget innebærer større frihet til kommunene når det gjelder utformingen av økonomiplanen samt årsbudsjettet, uttaler kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. - Gjennom å foreslå forenklinger i økonomiplanens og årsbudsjettets innhold, samt å pålegge kommuner og fylkeskommuner å framstille dokumentene på en oversiktlig måte av hensyn til innbyggerne og øvrige brukere, er målet å øke interessen for disse kommunale planene.

Informasjonssystemet KOSTRA foreslås nå innført i samtlige kommuner og fylkeskommuner. I KOSTRA kobles data om kommunens økonomi sammen med data om kommunale tjenester og brukere av kommunale tjenester. - Kommunene selv, kommunenes innbyggere og andre interesserte sikres dermed mulighet til å kunne sammenligne prioriteringer, produktivitet og dekningsgrader for egen kommune med tilsvarende indikatorer for andre og sammenlignbare kommuner, fremholder statsråden. - Målet er at slik kunnskap skal gi grunnlag for forbedringer i den enkelte kommune med sikte på mer velferd for hver krone.

Gjeldende regler fokuserer på økonomiske forpliktelser som lånegjeld og garantiansvar, og i liten grad på den risiko kommuner og fylkeskommuner løper ved plasseringer i finansmarkedet. Det foreslås nå at kommunestyret/fylkestinget skal ta stilling til hvilken risiko som er akseptabel ved plassering av fellesskapets midler, samtidig som reglene om lån og garantier forenkles.

Med gjeldende regler skal staten foreta kontroll med årsbudsjett og låneopptak for samtlige kommuner. Det foreslås nå at den automatiske statlige kontrollen erstattes av en kontroll betinget av økonomisk ubalanse i kommunen. Den statlige kontrollen vil dermed bortfalle for flertallet av kommuner. De kommuner og fylkeskommuner som har økonomisk ubalanse av ikke helt forbigående karakter, som vil bli kontrollert, vil bli registrert i et særskilt register som opprettes av hensyn til kommunens kreditorer.