Historisk arkiv

Satsing på samisk språk og informasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen vil satse på samisk språk og informasjon. Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås økt med 1,5 million kroner til dette formålet, og til opprettelse av et kompetansesenter for urfolks rettigheter.

Pressemelding

Nr.: 17/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Satsing på samisk språk og informasjon

Regjeringen vil satse på samisk språk og informasjon. Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås økt med 1,5 million kroner til dette formålet, og til opprettelse av et kompetansesenter for urfolks rettigheter.Skjønnstilskuddet økes til 9 millioner kroner for 2001 til kommuner som ikke ellers får dekket sine faktiske utgifter til tospråklighet. Regjeringen foreslår også at Sametingets ramme økes med 5,7 millioner kroner over departementets budsjett.

Regjeringen prioriterer arbeidet med statlig informasjon til den samiske befolkningen og informasjon om samiske forhold rettet mot allmennheten.

- Det er en utfordring å øke kunnskapen om samiske forhold, både i sentralforvaltningen og blant allmennheten. Folk vet for lite om samiske forhold, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Sametinget har de siste årene hatt en sterk økning i saksmengden. Av økningen av Sametingets ramme på 5,7 millioner kroner går en del av midlene går til sametingsvalget neste år. Forvaltningen av tilskuddet til samisk barnehagetilbud, en bevilgning på 8,1 millioner kroner, overføres til Sametinget fra Barne- og familiedepartementet fra 2001. Tilskuddet til Sametinget (samisk utdanningsadministrasjon) fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet foreslås til 28 millioner kroner i budsjettet. Kulturdepartementets overføringer til Sametinget gjelder Samisk spesialbibliotek og samiske bokbusser, og forslaget er på til sammen 6,9 millioner kroner neste år.