Historisk arkiv

Solidarisk boligpolitikk med flere boliger til ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Flere unge skal få etableringslån og vi må få fram flere rimelige utleieboliger. Dette sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad, som onsdag 5. juli presenterte sitt utspill om en solidarisk boligpolitikk.

Pressemelding

Nr.: 55/2000
Dato: 05.07.2000

Statsråd Sylvia Brustad går inn for

Solidarisk boligpolitikk med flere boliger til ungdom

- Flere unge skal få etableringslån og vi må få fram flere rimelige utleieboliger. Dette sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad, som onsdag presenterte sitt utspill om en solidarisk boligpolitikk. I programmet lanserer Brustad en rekke tiltak på det boligpolitiske området, betydelige utfordringer både til staten og kommunene for å oppnå bedre resultater i boligbyggingen.

- Jeg vil myke opp reglene for etableringslån, slik at det blir lettere å skaffe seg en bolig for unge med lite penger. Jeg ønsker at tallet på unge som får etableringslån, økes med 50 prosent. Det er blitt for vanskelig å etablere seg på boligmarkedet for unge med lave inntekter, særlig i de store byene. Etableringslån er et tilbud fra Husbanken, slik at kommunene kan gi lån til unge i etableringsfasen. Kommunene kan regne med at Husbanken har lånemidler nok til etableringslån, understreker kommunalministeren.

- Men like viktig er å få fram flere utleieboliger til ungdom. Både kommunene, Husbanken, boligbyggelagene og andre private boligbyggere må gå inn for dette. Rimelige prosjekter med gunstige lån fra Husbanken kan øke tilbudet av utleieboliger til ungdom. Både nye studentboliger og UNGBO-prosjekter for dem som er vanskeligstilte, trenger vi flere av.

- Kommunene har hovedansvaret for å legge til rette for tilstrekkelig boligbygging. Det må bygges flere boliger i hovedstadområdet slik at presset på boligmarkedet kan bli dempet. Flere tomter må gjøres klare til utbygging, og både kommunene og staten må bidra til at det fremskaffes rimelige tomter til boligprosjekter til unge og vanskeligstilte. I Regjeringen arbeider vi med konkrete utspill på dette området og vil samarbeide med blant annet Studentsamskipnaden i Oslo om tomter.

Statsråden understreker at Regjeringen vil vurdere Husbankens behov for lånemidler, både til etablering og boligbygging. Vi ønsker at Husbanken skal spille en viktigere rolle i de store byene – særlig i Oslo, sier hun.