Historisk arkiv

Sysselsettingsveksten i 1999 kom i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi 27. oktober.

Pressemelding

Dato: 27.10.2000

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi

Sysselsettingsveksten i 1999 kom i kommunesektoren

Oktoberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi viser at antall sysselsatte personer økte med 0,4 prosent fra 1998 til 1999. Hele veksten kom i offentlig sektor, hvor det også var en viss forskyvning fra staten til kommunesektoren. De mange deltidsarbeidende i kommunesektoren utgjør en betydelig ubrukt arbeidskraftsressurs.

Antall sysselsatte i alt økte med vel 8 000 fra 1998 til 1999, noe som tilsvarer en økning på 0,4 prosent. Hele denne veksten kom i offentlig sektor, hvor det også var en viss forskyvning fra staten til kommunesektoren. Antallet sysselsatte i kommunesektoren økte med 11 000 fra 1998 til 1999.

Nærmere 40 prosent av alle sysselsatte kvinner arbeidet i kommunal sektor, og andelen kvinnelige sysselsatte er svært høy i kommunesektoren sammenliknet med andre sektorer. I kommunesektoren er 72 prosent av de sysselsatte kvinner, mens til sammenlikning utgjør kvinnene bare 37 prosent av de sysselsatte i privat næringsvirksomhet. Den høye kvinneandelen bidrar til å forklare at andelen deltidsarbeidende er høyere i kommunesektoren enn i andre sektorer. Men samtidig er andelen kvinner og menn som arbeider deltid høyere i kommunesektoren enn i andre sektorer.

Utvalget påpeker at de mange deltidsarbeidende i kommunesektoren utgjør en ubrukt arbeidskraftsressurs, og en økning i andelen heltidsarbeidende vil kunne redusere sysselsettingsbehovet i kommunesektoren og frigjøre arbeidskraft for andre sektorer.