Historisk arkiv

Tilbakevendingsstøtte til flyktninger fra Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 14.04.2000.

Pressemelding

Nr.: 28/2000
Dato: 14.04.2000

Tilbakevendingsstøtte til flyktninger fra Kosovo

Alle kosovo-flyktningene som vender tilbake vil kunne få tilbakevendingsstøtte. De som får avslag på en eventuell asylsøknad vil også få støtte, forutsatt at de har levert en asylsøknad senest en måned innen den opprinnelige tillatelsen utløper, og reiser ut av landet senest en måned etter et eventuelt avslag.

Alle vil få anledning til å klage på et eventuelt avslag. De vil også få tilbakevendingsstøtte selv om de klager, forutsatt at de reiser tilbake til Kosovo innen fristen på en måned etter avslag fra Utlendingssdirektoratet. Dette vil da innebære at de må oppholde seg i hjemlandet mens klagesaken behandles.

- Normalt får asylsøkere som får avslag på asylsøknaden ikke tilbakevendingsstøtte. Jeg synes det er rimelig at Kosovo-flyktningene får en positiv forskjellsbehandling, siden de har hatt et lovlig opphold her i landet, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. Men etter avslag fra Utlendingsdirektoratet faller denne positive forskjellsbehandlingen bort. De vil selvfølgelig kunne påklage direktoratets avslag, men må da velge mellom enten å reise tilbake med tilbakevendingsstøtte, eller bli i Norge og kunne miste tilbakevendingsstøtte, mens klagesaken behandles.