Historisk arkiv

Utlendingsnemnda forenkles

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen la fredag 17. november fram forslag for Stortinget om forenkling i opplegget for Utlendingsnemnda, som fra 1. januar 2001 skal behandle klager over avslag i utlendingssaker. Den viktigste endringen er en reduksjon i antall nemndmedlemmer som skal delta i behandlingen av den enkelte sak.

Pressemelding

Nr.: 90/2000
Dato: 17.11.2000

Regjeringen foreslår:

Utlendingsnemnda forenkles

Regjeringen legger i dag fram forslag for Stortinget om forenkling i opplegget for Utlendingsnemnda, som fra 1. januar 2001 skal behandle klager over avslag i utlendingssaker. Nemnda er et domstollignende organ. Den viktigste endringen er en reduksjon i antall nemndmedlemmer som skal delta i behandlingen av den enkelte sak. Et klart mål for forenklingen er at saksbehandlingstiden skal bli kortere.

Det er fire instanser, Kommunal- og regionaldepartementet, Utenriksdepartementet, Norges Juristforbund og en rekke humanitære organisasjoner som skal foreslå nemndmedlemmer.

- Opprinnelig var det vedtatt at hver nemnd skulle bestå av en nemndleder og fire medlemmer, en fra hver medlemsgruppe. Denne behandlingsformen ville imidlertid blitt svært ressurskrevende, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.
- Derfor er det nå foreslått å redusere antallet i hver nemnd til en nemndleder og to medlemmer. Vi føler oss trygge på at hensynet til rettssikkerhet og tillit til de avgjørelser som treffes blir godt ivaretatt i det endrede opplegget.

I visse typer saker som skal avgjøres av nemnd, vil klageren kunne få adgang til å møte personlig og avgi uttalelse i sin sak før nemnda treffer avgjørelse. I asylsaker vil klageren som hovedregel ha rett til dette, men det vil bli fastsatt noen unntak fra hovedregelen i forskrift. Det gjelder for eksempel saker hvor det ikke er tvil eller uenighet om faktum, sier Sylvia Brustad.

.