Historisk arkiv

Utlendingsnemnda krympes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Det har vært reaksjoner på at det foreslåtte nemndssystemet ville bli for byråkratisk og tungrodd. Jeg er enig i det og vil foreslå for Stortinget å gjøre det mer effektivt, sier Sylvia Brustad i denne pressemeldingen.

Pressemelding

Nr.: 05/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Utlendingsnemnda krympes

Stortinget har vedtatt at Utlendingsnemnda fra årsskiftet skal behandle alle klager over vedtak etter Utlendingsloven truffet av Utlendingsdirektoratet i første instans. Utlendingsnemnda skal være et domstollignende organ der lekfolk er med og treffer avgjørelsene. Blant annet skal humanitære organisasjoner foreslå nemndmedlemmer.

- Det har vært reaksjoner på at det foreslåtte nemndssystemet ville bli for byråkratisk og tungrodd. Jeg er enig i det og vil foreslå for Stortinget å gjøre det mer effektivt. Jeg vil foreslå å redusere antall medlemmer i den enkelte nemnd fra fem til tre personer. Samtidig mener jeg at det ikke bestandig er nødvendig at asylsøkeren (eller andre klagere) personlig alltid er tilstede under behandlingen. Vurderingen av hvorvidt det er behov for personlig tilstedeværelse ønsker jeg å overlate til lederen av nemnda. Alt dette mener jeg kan gjøres uten at rettssikkerheten svekkes, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Regjeringen foreslår i budsjettproposisjonen å bevilge 111,3 millioner kroner til etableringen av Utlendingsnemnda. Dette beløpet vil imidlertid kunne justeres ned dersom Stortinget vedtar en reduksjon i opplegget. Regjeringen tar sikte på å komme med forslag i november.

Utlendingsnemnda skal etter planen etableres fra årsskiftet. Disse klagesakene har hittil vært behandlet av Justisdepartementet. Formålet med etableringen av det nye organet er å styrke utlendingers rettssikkerhet og tilliten til utlendingsforvaltningen. I tillegg flyttes vedtak i enkeltsaker ut av departementet, noe som er i tråd med den generelle forvaltningspolitiske utviklingen.