Historisk arkiv

Utvikling av robuste regioner blir viktig, mener Sylvia Brustad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Distriktspolitisk redegjørelse 2000

Pressemelding 4.5.2000.

Pressemelding

Nr.: 34/2000
Dato: 04.05.2000

(Korrigert etter fremføring)

Regjeringens distriktspolitiske redegjørelse:

Utvikling av robuste regioner blir viktig, mener Sylvia Brustad

- Fremtidens distrikts- og regionalpolitikk bør i langt større grad enn til nå bli en politikk for utvikling av regioner. Regjeringen vil gi høy prioritet til arbeidet med å utvikle robuste service-, bolig- og arbeidsmarkedsregioner i alle deler av landet. Dette fremholdt kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad i den distriktspolitiske redegjørelsen hun holdt i Stortinget torsdag.

- Regjeringen legger opp til å føre en aktiv distriktspolitikk. Politikken for Distrikts-Norge kan ikke legges opp uten hensyn til hva som skjer i byområdene. Regjeringen ønsker derfor å se den distriktspolitiske innsatsen i nær sammenheng med regionalpolitikken for øvrig.

- Et konkurransedyktig næringsliv er avgjørende for bosettingen i distriktene og for å sikre grunnlaget for velferdssamfunnet, fremholdt kommunalministeren. - Vi må arbeide offensivt for at distriktene ikke skal bli hengende etter i utviklingen av nye kunnskapstunge bedrifter.

- Regjeringen vil øke innsatsen på området entreprenørskap i utdanningssystemet og stimulere til økt samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv. Siden det fortsatt er færre kvinner enn menn som etablerer egen bedrift, vil Regjeringen være særlig opptatt av jenters deltakelse.

- Tradisjonelle ressursbaserte distriktsnæringer vil fortsatt være svært viktige. Det bør være et siktemål at råvarene skal bearbeides mest mulig i distriktene.

Fornyelse av offentlig sektor

- Bosetting i distriktene krever også en effektiv og god offentlig sektor som kan produsere gode velferds- og tjenestetilbud. Målet om et likeverdig velferds- og tjenestetilbud står sterkt i Norge. Dette målet står ved lag. Utgangspunktet må være et selvfølgelig krav om at offentlige goder bygges ut og representerer et likeverdig tilbud til alle landets innbyggere, uavhengig av bosted og inntekt.

- Kommunenes inntekter skal økes. Samtidig må lokale politiske myndigheter ha frihet til prioriteringer mellom sektorer og i valg av løsninger. Det kommunale inntektssystem skal bidra til å skape trygghet for kommunene, slik at de blir satt i stand til å yte likeverdige tjenestetilbud.

- Regjeringen har som mål at den nye teknologien skal komme alle til gode. Det er viktig å sette i gang en nasjonal satsing for å sikre at bredbåndsnett og bredbåndstjenester kan utnyttes av husstander, offentlige virksomheter og bedrifter over hele landet.

- Regjeringen har fornyelse av offentlig sektor som ett av sine viktigste mål. Fornyelse skal ikke bety at tjenester og arbeidsplasser sentraliseres på en slik måte at distriktene blir taperne.

By og land – hand i hand

Arbeiderpartiets kanskje mest kjente slagord noen sinne er: By og land – hand i hand. – Regjeringen har visjoner om å fremstå som en regjering som jobber for like levekår for alle – uansett hvor en måtte bo, sa kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad i redegjørelsen.

Redegjørelsen er tilgjengelig på internett: (lenken er deaktivert).