Historisk arkiv

Videreføring av bevilgningen til nasjonale minoriteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen på 2,6 millioner kroner til nasjonale minoriteter neste år.

Pressemelding

Nr.: 06/2000
Dato: 04.10.2000

Statsbudsjettet 2001

Videreføring av bevilgningen til nasjonale minoriteter

Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen på 2,6 millioner kroner til nasjonale minoriteter neste år. Bevilgningen har bidratt til at de nasjonale minoritetene har blitt mer synlige i den offentlige debatt. Samtidig har oppmerksomheten ført til økt kulturell mobilisering i egne rekker.

Etter Norges ratifikasjon av Europarådets rammekonvensjon av 1. februar 1995 om beskyttelse for nasjonale minoriteter, anses samer, kvener, romanifolket (taterne/de reisende), rom (sigøynere), skogfinner og jøder å oppfylle kriteriene for å være nasjonale minoriteter. Sametinget har på sin side uttalt at samene ikke ser seg tjent med å bli regnet som en nasjonal minoritet, da samenes rettigheter som urfolk går lengre enn de rettigheter som følger av rammekonvensjonen.

Bevilgningen på 2,6 millioner kroner skal blant annet brukes til formidling og dokumentasjon av nasjonale minoriteters situasjon, holdningsskapende arbeid og organisasjonsbyggende arbeid blant de nasjonale minoritetene i Norge og på tvers av landegrenser.