Historisk arkiv

- Utkastede bør få bedre oppfølging, mener Brustad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Det er tankevekkende at mange av de som kastes ut av sine boliger er mennesker som trenger hjelp og oppfølging for å mestre en selvstendig bosituasjon, sier Brustad.

Pressemelding

Nr.: 25/2001
Dato: 20.02.2001

- Utkastede bør få bedre oppfølging, mener Brustad

- Det er tankevekkende at mange av de som kastes ut av sine boliger er mennesker som trenger hjelp og oppfølging for å mestre en selvstendig bosituasjon, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad i en kommentar til en rapport fra Byggforsk. Rapporten er laget på oppdrag av Sosial- og helsedepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

- Rapporten understreker viktigheten av et hjelpeapparat som fanger opp de som har vansker med å mestre en bosituasjon, sier Sylvia Brustad. - Dermed kan vi unngå at utsatte grupper kastes ut og havner på hospits eller i andre tilfeldige og dårlige boforhold. For å sikre alle en god bolig i et godt boligmiljø trengs en solidarisk boligpolitikk. Regjeringen har styrket Husbankens låne- og tilskuddsordninger, slik at kommunene kan prioritere boligløsninger for vanskeligstilte. De boligpolitiske virkemidlene vil ha særlig prioritet i Handlingsplanen for økonomisk og sosial trygghet som vil bli lagt fram samtidig med Langtidsprogrammet.

- Jeg vil i tillegg trekke fram prosjektet overfor bostedsløse som de fem største byene deltar i. Prosjektet, som er igangsatt av Sosial- og helsedepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet, har som siktemål å få frem gode boligløsninger tilknyttet helse- og sosialtjenester. Økt samarbeid mellom etatene og flere boligløsninger med oppfølging kan redusere antall bostedsløse og antall utkastelser blant de vanskeligstilte, sier Sylvia Brustad.

Rapporten ”Utkastelser – en studie av utkastelser i større norske byer” drøfter omfang, årsaker og mulige alternativer til utkastelser fra private og kommunale leieboliger i de største norske byene.

Ofte er de som kastes ut av sine boliger sosialt utsatte grupper. Samtidig tyder mye på at det kommunale hjelpeapparatet i for liten grad griper inn for å forhindre eller forebygge utkastelser. Rapporten peker på at svakstilte grupper ”plasseres” i utleieboliger på tross av at de har reduserte forutsetninger for å klare en selvstendig bosituasjon. De mange gjengangerne tyder også på at utkastelser ikke er et tjenlig virkemiddel for å få folk til å betale for seg og for å få et ordnet boforhold. Økt samarbeid mellom sosialkontor og boligkontor foreslås for å redusere omfanget av utkastelser fra kommunale boliger.